2005. 09. 13. • Příběh plný vášně, lásky i krutosti - Tiskový servis

2005. 09. 13. • Příběh plný vášně, lásky i krutosti

  • 13. září 2005
  • 1 minuta čtení

 

Novou divadelní sezonu zahájilo Městské divadlo Brno dramatem Calderóna de la Barky Znamení kříže. Hra, vybudovaná na půdorysu barokní tragédie lásky a cti, otevírá odvěké téma zločinu a trestu. Mladý šlechtic Eusebio zabije v souboji Lisarda – bratra své vyvolené Julie, který brání lásce obou milenců. Julie, otřesená tímto zločinem a ještě více zděšená svou neutuchající vášní k bratrovrahovi, odchází do kláštera, zatímco vrah Eusebio se stává loupežníkem a mstí se světu svou krutostí a nemorálností. V příběhu, který bychom mohli označit dnešním slovem „thriller“, hraje důležitou roli symbol kříže, který je možné vykládat jako Kainovo znamení, ale zároveň také jako tajemný příslib štěstí a usmíření.

Calderónovo Znamení kříže (La devoción de la Cruz) v české premiéře v překladu Vladimíra Mikeše, režii Hany Burešové, dramaturgii Štěpána Otčenáška, na scéně Milana Davida, v kostýmech Hany Fischerové a s hudbou Vladimíra Franze uvede Městské divadlo Brno na činoherní scéně 20., 24., 25., 30. 9. a 1., 2., 13. 10. 2005.

Hrají: Petr Štěpán, Helena Dvořáková, Ladislav Kolář, Igor Ondříček, Viktor Skála, Irena Konvalinová, Jan Mazák, Tomáš Sagher nebo Alan Novotný, Evelína Jirková nebo Zuzana Čapková, Josef Jurásek, Rastislav Gajdoš, Patrik Bořecký a další.

(java)

Další články z rubriky