2005. 09. 12. • Tématem Moravského podzimu je Hlas lidu - Tiskový servis

2005. 09. 12. • Tématem Moravského podzimu je Hlas lidu

  • 13. září 2005
  • 1 minuta čtení

 

Jubilejní, čtyřicátý ročník mezinárodního hudebního festivalu Moravský podzim bude zahájen ve středu 21. září, a to fanfárami z Janáčkovy Sinfonietty a Postludiem z Glagolské mše (Besední dům, 17 hod.). Tím začne více než dvoutýdenní hudební svátek, během něhož se v Brně na devatenácti koncertech představí pět symfonických orchestrů – mezi nimi dokonce mexický a bretaňský -, „tradiční“ koncerty doplní komponovaný večer s cimbálem, vokální sextet a taneční folklorní večer.

Právě folklor a ozvuky lidové hudby jsou tématem 40. Moravského podzimu. Jeho dramaturgie volí široký záběr skladeb od barokních přes klasicistní, romantické až k moderním z poloviny 20. století, zastoupeni jsou nejen Evropané, ale také američtí autoři (Barber, Copland), skladatelé z jihoamerických oblastí (Villa-Lobos, Ginastera, Piazzolla) nebo z Japonska (Takemitsu). Podrobný program je zveřejněn na www.mhfb.cz/moravsky-podzim/cz/.

„Loňský Moravský podzim měl deset tisíc návštěvníků,“ uvedl generální intendant festivalu Miroslav Stehlík, „i tentokrát jsou už některé koncerty beznadějně vyprodané, například koncert v Eliščině jeskyni v Moravském krasu, jejíž kapacita není velká,“ řekl.

Vstupenky na koncerty je možno koupit v pokladně Státní filharmonie Brno na Besední ulici.

(šef)

Další články z rubriky