2005. 08. 25. • Tunely Dobrovského odlehčí dopravě v ulicích - Tiskový servis

2005. 08. 25. • Tunely Dobrovského odlehčí dopravě v ulicích

  • 25. srpna 2005
  • 2 minuty čtení

 

Stavby Velkého městského okruhu v Žabovřeskách a Králově Poli se začínají rozjíždět. Na jejich financování vyčlenil stát z fondu dopravní infrastruktury 8 mld. korun, Brněnské komunikace mají už téměř všechna stavební povolení, takže příští rok bude zahájena stavba tunelů Dobrovského, mimoúrovňové křižovatky Žabovřeská-Hradecká a mimoúrovňové křižovatky Hradecká-Královopolská.

„Jde o velice významnou stavbu, do jejíž přípravy už město investovalo asi půl miliardy korun,“ řekl náměstek primátora M. Hošek. „Tato část Velkého městského okruhu se postupně spojí s křižovatkou na Hlinkách, odtud bude okruh pokračovat kolem Riviéry k novému nádraží,“ uvedl.

Pod Dobrovského ulicí jsou zatím proraženy dvě průzkumné štoly v ose budoucích tunelů o délce 1,2 km. Další etapa stavby tunelů začne v polovině příštího roku, výsledné tunely budou dvoupruhové a jejich technologie včetně odsávání znečištěného vzduchu je projektována podle požadavků evropských standardů.

Okružní třípatrová křižovatka Žabovřeská-Hradecká bude stavěna zároveň s tunely, opět po etapách. „Oproti současné křižovatce bude ta nová půdorysně zmenšena, takže vznikne asi jeden hektar zeleně,“ zdůraznil Josef Luňáček z Brněnských komunikací.

Křižovatka Hradecká-Královopolská je projektována jako dvouúrovňová.

Stavby mají být dokončeny a zprůjezdněny v roce 2013, částečně pravděpodobně už v roce 2011. Na tento úsek městského okruhu naváže ještě mimoúrovňová křižovatka Dobrovského-Svitavská radiála, která bude stát 700 milionů korun a má být dostavěna ještě o dva roky později.

(šef)


Další články z rubriky