2005. 07. 22. • Reduta v novém - Tiskový servis

2005. 07. 22. • Reduta v novém

  • 22. července 2005
  • 2 minuty čtení

 

Náměstek primátora Miroslav Hošek(uprostřed) vítá novináře v atriu divadla RedutaV těchto dnech byly téměř po třech letech úspěšně dokončeny rekonstrukční stavební práce divadla Reduta. 19. července letošního roku bylo zahájeno kolaudační řízení a o dva dny později byla budova zástupci města a realizačních firem představena novinářům. Ve vstupním proskleném atriu všechny přivítal náměstek primátora technického úseku Miroslav Hošek. Zdůraznil skutečnost, že zprovozněním divadla Reduta se město Brno dostává na počet tří tisíc kulturních míst, což je evropský nadstandard. „Je nutné si uvědomit, že městu Brnu se zvýší provozní náklady divadla o 30 až 40 milionů korun. O tuto částku budeme muset méně investovat,“ uvedl Hošek a dodal, že si tato historická budova samozřejmě rekonstrukci v hodnotě 380 milionů korun zasloužila.

Poté se přítomní novináři vydali na prohlídku malého divadelního sálu (286 míst), jeviště, orchestřiště, zázemí pro herce, až sestoupili do sanovaného sklepení, ve kterém kdysi sídlila legendární vinárna Reduta. Ve sklepení byla stržena omítka, vybourány příčky, a tím vynikla nejen unikátní stropní klenba, ale i celkový prostor z režného zdiva.

Z nejnižšího bodu sklepení pak všichni vystoupali do posledního patra budovy, kde budou kanceláře ředitele budovy a technického personálu. Říká se „to nejlepší naposled“, a tím jistě byla prohlídka slavnostního sálu, kterému dominuje umělecká malba stěn výtvarníka Kvíčaly.

Výraznou červenou barvu, která je protkána pravidelnými vlnovkami, zvolil podle svých slov Kvíčala z toho důvodu, že červená barva má slavnostní charakter. Architekt Antonín Novák k tomu dodal, že „slavnostní sál má svůj přívlastek i z toho důvodu, že reduta znamená slavnostní“. Právě tvůrce tří uměleckých maleb Kvíčala, který tvoří převážně v zahraničí, si velmi pochvaloval výbornou spolupráci s investorem a architektem.

První diváci navštíví divadlo na začátku října při slavnostní premiéře k znovuotevření divadla Reduta.

(ria)


Interier malého divadelního sálu.


Autor tří uměleckých maleb výtvarník Kvíčala představuje slavnostní sál Reduty.

Další články z rubriky