2005. 04. 18. • Linka Brno-Londýn předznamenává rozvoj letecké dopravy z Brna - Tiskový servis

2005. 04. 18. • Linka Brno-Londýn předznamenává rozvoj letecké dopravy z Brna

  • 18. dubna 2005
  • 3 minuty čtení

Irská Ryanair, šestnáctá největší letecká společnost na světě, zahájila 24. března 2005 provoz nové linky na lince Brno-Londýn. Každodenní spoj zajišťuje letoun Boeing 737-800 s kapacitou 189 sedadel. Ceny začínají od 501 korun a odvíjejí se od sezóny a skutečnosti, s jakým předstihem je letenka zakoupena. Dražší jsou tarify víkendové, levnější v pracovních dnech.

Letiště Stansted se nachází 55 km severovýchodně od Londýna. Přeprava z letiště do cílové stanice London Liverpool Station je zajišťována prostřednictvím vlaků a autobusů, které jezdí každých 15 až 30 minut a cesta trvá přibližně 45 minut. Aerolinka nabízí i další služby, například ubytování nebo pronájem auta.

Ryanair je v současnosti největší evropskou nízkotarifní leteckou společností. Vznikla v roce 1985 a během posledních deseti let vzrostl roční počet jejích cestujících ze 700 000 na 27 miliónů. Dnes Ryanair pokrývá 93 destinací v 19 evropských zemích. V prvním roce provozu očekávají provozovatelé brněnské destinace zájem přesahující sto tisíc cestujících s tím, že značné procento z nich budou britští turisté, využívající příznivé středoevropské ceny.

Podle ředitele brněnského letiště Tomáše Plačka byla linka za první měsíc provozu vytížena v průměru na 90%. "Na smysluplné hodnocení úspěšnosti je však zatím opravdu velmi brzy. Další měsíce prověří životaschopnost tohoto spojení. Z vesměs pozitivních ohlasů se však domnívám, že linka bude i nadále dobře naplněna," uvedl Plaček. Před zprovozněním aerolinky bylo možné dostat se přímou cestou z Brna do Velké Británie pouze autobusem. Další možností pak bylo využít leteckou linku z Prahy s tím, že jen cesta do Prahy autobusem trvá minimálně 2,5 hodiny, tedy déle, než samotný let do Londýna.

Představitelé kraje a města považují linku Brno-Londýn za krok, který přináší brněnskému letišti opět pravidelný letecký provoz a Jihomoravskému kraji perspektivu zvýšeného turistického ruchu a podporu podnikatelských a pracovních příležitostí.
Zahájení pravidelné letecké dopravy v Brně a její úspěšný provoz by již brzy mohly být také impulsem ke vzniku dalších nových pravidelných spojů, například do Německa, Francie či Itálie. Jednání probíhají i se zástupci Ruska a Ukrajiny.

Samotné brněnské letiště doposud v oblasti dopravy cestujících sloužilo zejména pro turistické charterové lety. Jeho novým vlastníkem je od loňského roku Jihomoravský kraj, který v souvislosti s akcelerací letecké dopravy v Brně připravuje výstavbu nové odbavovací haly. Provozovatel letiště - a. s. Letiště Brno - plánuje celkovou modernizaci areálu letiště a výstavbu nového logistického centra pro přepravu zboží. Stavba nové odbavovací budovy by měla začít na podzim letošního roku a trvat asi jeden rok. Předběžný odhad nákladů se pohybuje okolo 200 milionů korun. Na financování stavby hodlá investor využít kromě vlastních prostředků i zdroje z rozvojových fondů Evropské unie. S leteckou dopravou v Brně souvisí i připravované projekty na nové propojení a využití silniční, železniční a letecké dopravy v jihomoravském regionu.









 
Letový řád od 16. 4. 2005 do 29. 10. 2005

Let

Dny

Odlet

Přílet

FR 8404

Ne

Brno 17.40

London /Stansted/ 19.05

FR 8404

Po-So

Brno 18.00

London /Stansted/ 19.15

FR 8403

Ne

London /Stansted/ 14.20

Brno 17.25

FR 8403

Po-So

London /Stansted/ 14.30

Brno 17.35



Pavel Hrazdíra

Další články z rubriky