2006. 01. 27. • V Líšni vznikne Klokánek pro děti v nouzi - Tiskový servis

2006. 01. 27. • V Líšni vznikne Klokánek pro děti v nouzi

  • 01. února 2006
  • 2 minuty čtení

 

Klokánek, projekt Fondu ohrožených dětí, je už v povědomí veřejnosti zapsán jako ideální forma péče o zanedbávané, týrané a opuštěné děti různého věku. Děti jsou zde v malých skupinkách, nejvíce po čtyřech, se svou „tetou“ a dostává se jim individuální péče, porozumění i citové podpory. V Klokáncích tráví děti různě dlouhou dobu, průměrně pět měsíců, než se dostanou do náhradní rodiny – pěstounské či adoptivní.

Jeden z Klokánků bude letos vybudován v Brně, a to v Líšni na Michalově ulici, v objektu bývalé mateřské školky, který dosud využívalo gymnázium. Projekt brněnského Klokánku podporuje město Brno i Jihomoravský kraj. Nákladem přibližně 19 mil. Kč bude letos objekt zrekonstruován, vznikne 11 dvoupokojových bytů pro „tety“ s dětmi. Celkem zde najde zázemí až 44 dětí.

„Zařízení Klokánků jsou stále plná, neexistuje v nich nevyužité místo,“ říká Marie Vodičková, předsedkyně Fondu ohrožených dětí. „Zatím u nás Klokánky fungují v 19 městech republiky a přicházejí tam nejen opuštěné, týrané či zanedbávané děti, ale i děti z rodin ve špatné sociální situaci. Klokánek poskytuje ideální rodinnou péči, děti tam nejsou citově deprivované jako v kojeneckých ústavech nebo dětských domovech. To je vidět i na tom, že se nevrhají do náruče návštěvám, netulí se k cizím osobám, jak to bývá v klasických státních zařízeních. Naopak, drží se u své ,tety’,“ uvádí M. Vodičková.

Brněnský Klokánek se začne budovat na jaře, v listopadu by měly skončit stavební práce a na Vánoce by už podle představ Fondu měly v domě bydlet první děti.

Patronkou brněnského Klokánku je herečka Alena Antalová.

(šef)





Další články z rubriky