2006. 01. 25. • Město udělilo svoji Cenu a čestná občanství - Tiskový servis

2006. 01. 25. • Město udělilo svoji Cenu a čestná občanství

  • 26. ledna 2006
  • 2 minuty čtení

 

Po letošním prvním zasedání Zastupitelstva města Brna 24. ledna proběhl slavnostní ceremoniál předání Ceny města Brna a osvědčení o čestném občanství města Brna. Cenu města pro rok 2005 obdrželo devět významných osobností a jedna instituce:
Prof. MUDr. Vladimír Smrčka, CSc., v oblasti přírodních věd, Ing. arch. Zdeněk Müller v oblasti architektury a urbanismu, PhDr. Karel Rechlík v oblasti užitého umění, Zdeněk Macháček v oblasti výtvarného umění, Státní filharmonie Brno v oblasti hudby, Zeno Kaprál za literární činnost, prof. Václav Věžník v oblasti dramatického umění, Šárka Kašpárková ve sportu, doc. Ing. arch. Jaroslav Drápal, CSc., v oblasti výchovy a vzdělávání a Ing. Theodora Müllerová v oblasti mezinárodní spolupráce města Brna. (Více informací o laureátech Ceny lze najít na těchto stránkách pod odkazy O městě – Významné osoby a výročí – Ceny města Brna.)

Nejvyšší vyznamenání města Brna, čestné občanství, udělilo Zastupitelstvo města Brna čtyřem osobnostem: básníku Ivanu Blatnému, in memoriam, za celoživotní básnickou tvorbu a osobní postoj, JUDr. Velenu Fanderlíkovi, in memoriam, za zásluhy o rozvoj skautského hnutí, armádnímu generálovi Ing. Vojtěchu Borisi Lužovi, in memoriam, za celoživotní odbojovou činnost, a hudebnímu skladateli Janu Novákovi, in memoriam, za celoživotní hudební tvorbu. Osvědčení o čestném občanství převzali z rukou primátora Richarda Svobody příbuzní vyznamenaných či předkladatel návrhu. (Více informací o čestných občanech města Brna lze najít na www stránkách města Brna opět pod odkazem Významné osoby a výročí – Čestní občané města.)

(šef)






Další články z rubriky