2006. 01. 19. • Basketbalová legenda slavila narozeniny - Tiskový servis

2006. 01. 19. • Basketbalová legenda slavila narozeniny

  • 20. ledna 2006
  • 1 minuta čtení

 

Autor vítězného koše ve finále basketbalového mistrovství Evropy proti Itálii v roce 1946 Ivo Mrázek (na snímku vlevo) oslavil 18. ledna v Brně osmdesáté narozeniny.

„Je to člověk, kterého obdivuji. Já osobně jsem ho prožíval, když jsem mohl sledovat, jak koučuje tým. Měl respekt, rozvahu, uměl zklidnit nebo naopak vyburcovat hráče. Je to ideální manažer,“ zdůraznil náměstek brněnského primátora Radomír Jonáš (vpravo), který byl také mezi gratulanty.

Bývalý špičkový hráč a později úspěšný trenér Ivo Mrázek během kariéry získal i stříbrné medaile z pražského ME v roce 1947 a z Paříže 1951, kde byl vyhlášen i nejlepším hráčem turnaje. Stříbro má také z ME v Budapešti 1955. Mrázek hrál basketbal i na dvou olympijských hrách, a to v Londýně v roce 1948, kdy českoslovenští basketbalisté skončili na sedmém místě, a dále v roce 1952 v Helsinkách. Tam dopomohl reprezentaci k devátému místu.

Po skončení hráčské kariéry byl trenérem reprezentačního týmu, který obsadil na olympijských hrách v Římě 1960 páté místo.Mrázek vedl v dobách největší slávy i Zbrojovku Brno, která hrála dvakrát ve finále Poháru mistrů evropských zemí a jednou pod jeho vedením startovala i ve finále Interkontinentálního poháru.

(kl)

Další články z rubriky