2006. 01. 13. • V Brně se daří podnikání - Tiskový servis

2006. 01. 13. • V Brně se daří podnikání

  • 16. ledna 2006
  • 2 minuty čtení

Počet podnikatelů v Brně mírně roste. Je to naprosto opačný vývoj než v České republice, kde od roku 2003 do konce listopadu 2005 se zmenšil počet živnostníků z 998 520 na 917 211. Současně v Brně i Černovická terasa hlásí další úspěch.

V roce 2003 evidoval Živnostenský úřad v Brně 91 670 osob, tento týden jich bylo 93 608, kteří mají celkem 195 000 oprávnění. Uvedla to Dobromila Macháčková, vedoucí Živnostenského úřadu města Brna.

Důvod však není jako v nedávné minulosti, kdy některá z větších firem krachovala a lidé po propuštění se rozhodli otevřít si živnost. „Podnikají proto, že mají v Brně dostatek zakázek,“ tvrdí náměstek brněnského primátora pro rozvoj města Radomír Jonáš. „Trh práce se stabilizuje, nejsou žádné výrazné výkyvy,“ komentovala situaci Ivana Drmolová, mluvčí Úřadu práce Brno-město.

Zakázky jim dává také rozvoj průmyslové zóny na Černovické terase. Firmy z Brna a okolí tam mají možnost uplatnit se při stavebních akcích. „Investoři buď již v zóně vyrábějí, nebo uzavřeli s městem rezervační smlouvy na pozemky,“ konstatoval Radomír Jonáš. Černovická terasa je tak smluvně zaplněná, na 179 hektarech není již volný prostor pro dalšího investora. Je nejen největší průmyslovou v Jihomoravském kraji, ale také loni získala za rok 2004 titul zóny roku v soutěži pořádané celostátní agenturou CzechInvest. Černovická terasa je hodnocená jako zóna s největším ekonomickým přínosem v České republice.

Na terase zaměstnává například společnost Honeywell ve výrobě a vývojovém centru 600 lidí. Působí tu však i řada dalších investorů, z nichž třeba firma Ohmori Technos Corporation specializující se na přesné strojírenství zahájila tento týden zkušební provoz. Pracovní uplatnění tak zde našlo zatím 45 lidí. Město však již připravuje jiné lokality pro vytvoření dalších průmyslových zón.

(kl)

Další články z rubriky