2006. 01. 04. • Ve Scale budou zdarma promítat Amadea i Mozartovy opery - Tiskový servis

2006. 01. 04. • Ve Scale budou zdarma promítat Amadea i Mozartovy opery

  • 05. ledna 2006
  • 2 minuty čtení

V lednu uplyne 250 let od narození skladatele, jehož hudba je i po čtvrt tisíciletí stále mladá a milovaná po celém světě – Wolfganga Amadea Mozarta. Brněnské kulturní centrum (BKC) si toto výročí připomene společně s ostatními kulturními institucemi ve městě festivalem Mozartovy cesty.

V městských kinech mohou diváci zhlédnout od 6. do 11. ledna program, který BKC připravilo ve spolupráci s Českou televizí a festivalem Wiener Mozartjahr 2006. Právě z Rakouska získalo BKC unikátní záznamy operních představení, které se jistě stanou velkým lákadlem festivalu.

Mozartovy cesty ve Scale zahájí v pátek večer Amadeus režiséra Miloše Formana, snad nejslavnější filmový titul, který se zabývá životem geniálního skladatele. Půjde o delší, tzv. režisérskou verzi z roku 2002.

Sobota bude patřit záznamu divadelního představení opery Don Giovanni z Theater an der Wien z roku 1999 v režii Roberta de Simone s Carlosem Álvarezem v titulní roli. V neděli lze zajít na záznam divadelního představení další Mozartovy opery z roku 2001 – Figarovy svatby v režii Michaela Haltaua s Carlosem Álvarezem a Tatianou Lisnicovou.

Pondělní program potěší zejména milovníky pamětnických televizních inscenací. Na diváky čeká televizní hra Rekviem za Kouzelnou flétnu z roku 1968 v režii Václava Kašlíka. A v úterý přijde na řadu záznam právě Mozartovy opery Kouzelná flétna z roku 2003 v režii Davida McVicara s Willi Hartmannem a Dorotheou Röschmannovou. Šestidenní přehlídku uzavře opět Formanův Amadeus.

"Pro návštěvníky máme dvě zprávy – jednu horší, zato druhou vynikající," prozradil šéf městských kin Daniel Zásměta. "Promítané unikátní záznamy divadelních představení oper nejsou bohužel otitulkovány do češtiny, k dispozici však na místě budou letáky se stručným obsahem díla," uvedl. A ta pozitivní zpráva, která jistě potěší všechny Mozartovy příznivce? Na celý program festivalu Mozartovy cesty v kině Scala je vstup zcela zdarma.

(ep)

Další články z rubriky