2005. 10. 12. • Einstein by se v Technickém muzeu dobře bavil - Tiskový servis

2005. 10. 12. • Einstein by se v Technickém muzeu dobře bavil

  • 13. října 2005
  • 2 minuty čtení

Fyzika nemusí být jen odstrašující školní předmět, naopak. V Technickém muzeu je právě teď možné vyzkoušet si fyzikální zákony zábavnou formou.

Dvacet mechanických, optických i elektromagnetických interaktivních experimentů je připraveno pro zvídavé návštěvníky nové výstavy „Jak vidím svět – Pocta Albertu Einsteinovi“, která byla otevřena 10. října.

Expozice má dvě části: biografickou, která prostřednictvím dokumentů a fotografií přibližuje životní dráhu slavného vědce a laureáta Nobelovy ceny A. Einsteina. Druhá část, interaktivní, zaujme zmíněnými hříčkami. Zde návštěvník uvidí, jaké vlastnosti má zakřivená plocha, vyzkouší si, jak nakreslit trojúhelník se všemi úhly pravými, užasne nad optickými klamy a dalšími jevy – to vše za pomoci návodů anebo pracovníků muzea.

Expozice byla připravena při příležitosti světového roku fyziky a stého výročí od publikace čtyř článků, které stály u zrodu speciální teorie relativity a kvantové fyziky. Jejich autor Albert Einstein vstoupil do všeobecného povědomí nejen jako geniální fyzik, ale i jako pacifista, výstřední podivín a houslista. Výstavu je možné si doma zopakovat i virtuálně - pomocí CD, které obsahuje texty, fotografie, videa a popisy jednotlivých exponátů.

Technické muzeum v Brně: Jak vidím svět. Pocta Albertu Einsteinovi. 10. října – 31. prosince 2005. Brno-Královo Pole, Purkyňova 105. Otevřeno denně mimo pondělí 9-17 hod., vstupné 50 Kč, snížené 25.

(šef)

Další články z rubriky

Nejnovější články