2005. 06. 22. • Pod Palackého vrchem začala 2. Olympiáda pro děti ČR - Tiskový servis

2005. 06. 22. • Pod Palackého vrchem začala 2. Olympiáda pro děti ČR

  • 22. června 2005
  • 3 minuty čtení

 

Olympijský oheň zapálil Železný, vlajky nesli Čech i Kratochvílová

Na zahájení 2. Olympiády pro děti ČR se přišel podívat také primátor města Brna Richard Svoboda (vlevo).Co nesmí při zahájení olympijských her chybět? Samozřejmě zapálení olympijského ohně, vyvěšení vlajky, slavnostní nástup sportovců, projevy činovníků a celebrity. A drobné nedostatky, jak už to u velkých akcí bývá. O nic z toho diváci při zahájení 2. Olympiády pro děti ČR na atletickém stadionu pod Palackého vrchem v Brně nepřišli.

Mezi největší osobnosti patřily sportovní legendy, olympijská vítězka Dana Zátopková a trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný, oba oštěpaři. Jan Železný se stal vlajkonošem svého kraje a zároveň zapálil olympijský oheň. Ale i další kraje měly v čele významné sportovce: největší rozruch vzbudila účast reprezentačního gólmana Petra Čecha. Vytáhlý brankář anglického klubu Chelsea, semifinalisty letošní Ligy mistrů, nešetřil úsměvy a po skončení oficiální části skončil v obležení malých fotbalových nadšenců. Pozvání na brněnskou olympiádu přijal, přestože ho druhý den čekala zkouška na gymnáziu.

Vlajku další výpravy nesla běžkyně Jarmila Kratochvílová, dvojnásobná mistryně světa a držitelka dosud nepřekonaného, 22 let starého rekordu v běhu na 800 m.

Domácí, Jihomoravský kraj, na stadion přivedla trojskokanka Šárka Kašpárková, také mistryně světa. Pochází sice z Karviné, žije ale v Brně, kde také vystudovala Pedagogickou fakultu MU. Slavnostního zahájení olympiády pod Palackého vrchem se zúčastnil i brněnský primátor Richard Svoboda.

Plné tribuny tleskaly kromě sportovních legend i olympijským nadějím, jednotlivým výpravám dětí ze všech krajů České republiky. Celkem se tu sešlo na čtyři tisíce závodníků, kteří budou měřit síly až do 26. června. Nechybějí tradiční disciplíny jako fotbal, atletika nebo tenis, soutěžit se ale bude i v karate, folklorním tanci nebo šachu. Prostor dostaly i postižené děti. První Olympiádu pro děti v roce 2003 vyhrál Jihomoravský kraj, jehož výprava patřila letos spolu s pražskou k nejpočetnějším.

Drobnou vadou na kráse ceremoniálu byl zákeřný hliníkový okraj, oddělující běžeckou dráhu od travnaté plochy. Mladí olympionici, defilující po ploše před diváky, pro samé mávání zapomínali hlídat terén pod nohama a okraj o výšce cca 10 cm způsobil nejeden pád, naštěstí jen na trávu. Zakopl o něj však každý druhý.

Po oficiálním zahájení, které trvalo zhruba hodinu a půl, se chopil mikrofonu moderátor Leoš Mareš a závěr večera patřil hudbě úvalské kapely Divokej Bill. Ráno se Královo Pole probudí do prvního olympijského dne.

(zug)


Obhájit vítězství Jihomoravského kraje na předchozí Olympiádě pro děti se pokusí výprava závodníků v modrém, vedená trojskokankou Šárkou Kašpárkovou (s vlajkou v ruce).



Šest šohajů v krojích nese olympijskou vlajku. Za chvíli se u hlavní tribuny vznese do vzduchu vedle české.



Dlouhý potlesk zaplněných tribun si vysloužila někdejší oštěpařka Dana Zátopková, která se aktivně angažuje v českém olympijském hnutí. Na dětské olympiádě v Brně tak chybět nemohla.



Olympijská pochodeň byla zapálena koncem dubna na Špilberku. Na trasu štafety olympijského ohně vyrazil mistr Evropy v triatlonu Filip Ospalý a poté, co pochodeň prošla všemi kraji, vrátila se zpět do Brna. Olympijský oheň na stadionu zažehl oštěpař Jan Železný.
{foto:Zdenek Kolarik}




Další články z rubriky

Nejnovější články