2005. 05. 23. • Výstava Lenky Vilhelmové ukazuje „hladové a přežrané“ - Tiskový servis

2005. 05. 23. • Výstava Lenky Vilhelmové ukazuje „hladové a přežrané“

  • 24. května 2005
  • 2 minuty čtení

 

foto: archiv BKCV Galerii Kabinet byla 19. května otevřena výstava pražské grafičky Lenky Vojtové Vilhelmové Nebe nad hlavou. Je to její první prezentace v Brně. Kolekce grafik, kombinovaných technik, fotografií a objektů je krátkým pohledem na její tvorbu v posledním roce. Tematicky a strukturou přímo navazuje na její poslední výstavy jako Stvor v pražském Toskánském paláci nebo Hlava a kyvadlo v Oblastní galerii Liberec.

Práce s abstraktními strukturálními projevy, stejně jako s motivy lidské hlavy provází celou dosavadní tvorbu Lenky Vilhelmové. Jejich propojením a vzájemnou konfrontací vznikají nové možnosti sdělení, které se opírají o filozofická témata a otázky existencialismu. Oba přístupy – ideový i výtvarný – nechává autorka ve své tvorbě působit a vzájemně se ovlivňovat.

Výstava je promyšlenou koncepční instalací, v níž navazují jednotlivé části na sebe, jako např. u papírových obrazů vystupujících do prostoru v papírový objekt – sochu. Jednotící myšlenka výstavy – „o hladových a přežraných“ – je konkretizována instalacemi obřích fotografik ve formátu 122x180 cm a prostorovým objektem z odpadového papíru. Drtivé životní dramata je přikryto laskavým zastřešujícím nebem.

Galerii Kabinet otevřelo roku 2002 Kulturní a informační centrum (KIC), dnešní Brněnské kulturní centrum (BKC). Je určena pro představení celoživotní tvorby umělců, popř. profilový průřez určité uzavřené etapy tvorby.

Začátek výstavní činnosti v prostorách KIC se ale datuje už do roku 1968. Tehdy zde vzniká Galerie mladých U Dobrého pastýře. V 80. letech byly tyto výstavní prostory místem pro start autorů, kteří zde jako začínající tvůrci získávali první úspěchy. Později se z nich stali význační čeští autoři. V druhé půli 90. let byla galerie rozdělena na dvě samostatné. Galerie U Dobrého pastýře je určena k prezentaci výtvarníků a uměleckých uskupení, jejichž tvorba je součástí širšího kulturního kontextu. Dává prostor především renomovaným brněnským a jihomoravským autorům. Galerie mladých je naproti tomu koncipována jako prostor pro začínající umělce do 35 let, slouží i pro prezentaci tvorby středních a vysokých uměleckých škol. Kromě těchto dvou vzniká další galerie, Galerie 10, která dává prostor mimořádným projektům Brněnského kulturního centra jako je např. současná výstava Štatl.

(zug)
podle materiálů BKC

Další články z rubriky