2005. 05. 17. • Brněnská muzejní noc - Tiskový servis

2005. 05. 17. • Brněnská muzejní noc

  • 18. května 2005
  • 4 minuty čtení

Muzejní noci patří ve velkých evropských metropolích k prezentacím kulturního dědictví atraktivním způsobem. Muzea a galerie nabízejí nočním návštěvníkům kromě svých stálých expozic také řadu doprovodných programů a stávají se místy mimořádných zážitků a setkávání. Letos se k těmto metropolím připojí také Brno a prostřednictvím brněnské muzejní noci nabídne svému publiku to nejlepší ze svých sbírek.

20. května otevřou své brány muzea a galerie od 18 hodin do půl jedné v noci. Vstup, stejně jako doprava speciální linkou městské hromadné dopravy, bude zdarma.
Brněnská muzejní noc se stane novým prvkem tradičního festivalu zábavy pod hrady Špilberk a Veveří Brno - město uprostřed Evropy... a zároveň se uskuteční jako součást Festivalu muzejních nocí pořádaného ve dnech 20. května až 5. června. Loňský první ročník, který se konal ve 4 českých a moravských městech, měl obrovský úspěch. V Praze navštívilo asi 20 otevřených muzejních objektů zhruba 50 tisíc lidí.
Podrobný program brněnské muzejní noci najdete na www.muzejninoc.kultura-brno.cz nebo na webových stránkách jednotlivých muzeí a galerií.

Muzeum města Brna

Muzeu města Brna na hradě Špilberku se návštěvníci ocitnou uprostřed vojenského ležení v duchu třicetileté války a mohou se zaposlouchat do tónů Špilberského nokturna v tzv. královské kapli ve východním křídle hradu. Kasematy oživí stráže s dobovými reáliemi, vězňové v celách nebo výstavka zbraní. Pokud vám vyhládne, nastává ta správná chvíle pro opékané maso, guláš a pivo, otevřena bude i hradní vinárna s cimbálovou muzikou.
Měnínskou bránu ovládne program s archeologickou tematikou (příprava mouky na zrnotěrce, tkaní na tkalcovském stavu, soukání nitě na vřeteno, archeologický "výzkum" instalovaného naleziště).


V Technickém muzeu bude panovat atmosféra závodního depa Masarykova okruhu, který slaví v tomto roce 75. výročí založení. Rovněž zde zazpívá Ladislav Kerndl. Expozici Ulička řemesel oživí typické brněnské figurky 30. let 20. století v dobových kostýmech (provoz hospody u Pavlíků, zprovoznění tiskařské a ševcovské dílny, prodej suvenýrů v dobovém koloniálu a další) a uslyšíte i živou hudbu brněnské plotny (flašinet, harmonika atd.).

Moravské zemské muzeum v Dietrichsteinském paláci nabídne projekci filmu Tajemný jednorožec i prohlídku stejnojmenné výstavy. Můžete zhlédnout ukázky výroby pravěkých šperků nebo si poslechnout zpěv staroslověnských liturgických textů.
Sály Paláce šlechtičen se rozezní folklorní hudbou, prostor dostane i stínové loutkové divadlo.
Biskupský dvůr nabídne expozici Dějiny peněz na Moravě a ukázku ražby mincí. Výstavu Brněnské jaro 1945 doplní nástup členů Klubu vojenské historie - Pěšího pluku 43 Brno - v historických uniformách Rudé armády a Rumunské královské armády, čestná stráž a pořadová cvičení.

Vladimír Kokolia připraví v Domě umění pro zájemce o současné výtvarné umění Noční cvičení před obrazy. Přední český výtvarník je současně cvičitelem asijského pohybového umění tai či a rozvíjí teorii vnímání energie uměleckého díla celým tělem, nikoli pouze očima. Studenti Ateliéru tvůrčího psaní Filozofické fakulty MU stojí za Nočními etudami tvůrčího psaní.
Dům pánů z Kunštátu nabízí návštěvníkům hudební lahůdky: komorní operu Josefa Berga nebo audiovizuální projekt, založený na konfrontaci Janáčkovy klavírní tvorby se současnou elektronickou hudební i výtvarnou scénou. Po půlnoci budou promítnuty filmy s hudbou E. W. Korngolda: The Adventures of Robin Hood; The Sea Wolf; The Sea Hawk nebo Captain Blood.

Moravská galerie v Brně otevře všechny tři budovy a rozehraje v expozici Uměleckoprůmyslového muzea detektivní příběh. Pod názvem Čím svítily naše babičky? bude zahájena minivýstava historických svítidel. Na návštěvníky čekají také slavné drinky: coctail Mary Pickford, mojito pana Hemingwaye a další míchané nápoje.
Na nádvoří Místodržitelského paláce budou připraveny taneční kreace s ohněm skupiny Inferno, v podání souboru Czech Virtuosi si vychutnáte ukázky barokní opery.
Pražákův palác nabízí prohlídku výstavy Syrové umění.

V Muzeu romské kultury odehraje Divadlo v 7 a půl drama Isabelle Doré Drana a César. Dětem je určeno pásmo romských pohádek, dospělým výstava fotografií a ochutnávka tradiční romské kuchyně. Výtečnou atmosféru dokreslí živá hudba a průvodci v tradičních romských oděvech.

Sám Johann Gregor Mendel bude průvodcem návštěvníkům, kteří se rozhodnou tuto noc navštívit jemu věnované muzeum umístěné v části opatství Staré Brno řádu sv. Augustina na Mendlově náměstí.

















Další články z rubriky