2004. 09. 23. • Kovářské řemeslo od pravěku do dneška přibližuje Etnografický ústav - Tiskový servis

2004. 09. 23. • Kovářské řemeslo od pravěku do dneška přibližuje Etnografický ústav

  • 24. září 2004
  • 2 minuty čtení

 

Výstavu „Černé řemeslo aneb Není muže nad kováře“ lze ode dneška do konce prosince zhlédnout v Etnografickém ústavu na Kobližné 1 (v Paláci šlechtičen).

Prastará lidská dovednost přetvářet železo v nástroje všech tvarů je zde prezentována stovkami exponátů, nejstarší z nich pocházejí z doby Velké Moravy a středověku, největší část předmětů pochází z 19. století.

„Výstava je věnována hlavně venkovskému kovářství,“ uvedla autorka Jarmila Pechové z Moravského zemského muzea v Brně. „Velká pozornost je věnována vozovému kování, protože vůz jako základní dopravní prostředek byl pro zemědělce nezbytný. Sortiment kovářské práce je však daleko širší, proto je na výstavě k vidění nářadí užívané k obdělávání půdy, v práci na vinohradu, v domácnosti, v dílnách. Pro děti bude třeba zajímavé prohlédnout si jednotlivé fáze při kování hřebíku,“ řekla autorka výstavy. Kromě výroby hřebíku má návštěvník možnost prohlédnout si i některé další výrobní postupy – například fáze při kování skoby, kramle nebo i barokní ozdobné šišky.

Samostatná kapitola výstavy je věnována podkovářství a další oddíl přibližuje kovářství jako tradiční řemeslo Romů, které je charakteristické lehkou přenosnou kovadlinou a způsobem práce vsedě.

Ve vestibulu Paláce šlechtičen a v Rajské zahrádce na historickou část výstavy navazuje výstavka současného uměleckého kovářství, do níž přispěli Leopold Habermann, Milan Michna, Karel Kreps, Radomír Bárta, Pavel Tasovský, Martin Šteller a další.

Etnografický ústav je otevřen v úterý až sobotu od 9 do 17 hod.

(šef)

Další články z rubriky