2004. 08. 19. • Integrovaný dopravní systém bude v příštím roce obsluhovat již polovinu kraje - Tiskový servis

2004. 08. 19. • Integrovaný dopravní systém bude v příštím roce obsluhovat již polovinu kraje

  • 19. srpna 2004
  • 2 minuty čtení

 

Od 1. ledna nebo nejpozději 1. července příštího roku bude spuštěna druhá etapa Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK). Pro lednový termín mluví podle organizátora IDS JMK společnosti KORDIS JMK, s. r. o., především pravidelné změny jízdních řádů vlaků a na ně navazující změny jízdních řádů autobusových spojů konané pravidelně ke konci roku. Červencový termín je zase výhodnější z hlediska cestujících. Spuštění ovlivní i dokončení rekonstrukce přestupních terminálů.

Stávající území bude rozšířeno o dalších 73 obcí ve třech oblastech – padesát obcí na Tišnovsku, Nedvědicku a Lomnicku, osm obcí na spojnici mezi Zastávkou a Velkou Bíteší a dále patnáct obcí ležících v území mezi Sokolnicemi, Dambořicemi a Slavkovem u Brna. Zavedení druhé etapy IDS JMK se dotkne zhruba 37 tisíc občanů, převážně z Jihomoravského kraje. IDS pak bude obsluhovat přesně polovinu obyvatel kraje. Počet tarifních zón se proti současnosti zvýší o 13.

V současné době jsou připraveny návrhy dopravního řešení v oblastech zahrnutých do druhé etapy IDS JMK. Návrhy včetně předpokládaných jízdních řádů byly na počátku července předány dotčeným obcím. Do konce července letošního roku předaly obce své připomínky k jízdním řádům i dopravnímu řešení.

Řešení dopravy včetně jízdních řádů by se nemělo dotknout území, kde je již IDS v provozu. Jeho drobnější úpravy však mohou být prováděny na základě požadavků obcí a občanů.

Pro celé území IDS JMK funguje telefonní informační linka na jednotném čísle 5 4317 4317. Všechny důležité informace včetně jízdních řádů rovněž najdete na webových stránkách www.idsjmk.cz.

Další články z rubriky