2004. 07. 23. • Špilberk byl svědkem židovského holocaustu - Tiskový servis

2004. 07. 23. • Špilberk byl svědkem židovského holocaustu

  • 02. srpna 2004
  • 1 minuta čtení

 

{foto:Zdenek Kolarik}

V prostorách hradu Špilberku byla v červenci letošního roku odhalena pamětní deska židovským občanům Brna a okolí vězněným německými nacisty v letech 1939-40.

Genocida židovského obyvatelstva se během okupace našeho území nevyhnula ani našemu městu. V roce 1921 mělo Brno druhou nejpočetnější židovskou obec. Pocházelo z ní mnoho významných osobností – filozof a filolog Theodor Gomperz, spisovatelé a dramatici Ernst Weiss a Oskar Jelinek, herec Hugo Haas, jehož bratr Pavel, hudební skladatel, zahynul v roce 1944 v Osvětimi. V roce 1941 žilo na území protektorátu více než 88 tisíc židovských obyvatel, z toho v Brně 11 tisíc. Do konce války pak bylo jen z Brna deportováno do Terezína více než 9 tisíc lidí. Z nich přežilo pouze necelých 700. Děsivá statistika končí v dubnu 1945, kdy bylo na území Brna evidováno pouhých 804 osob židovského původu.

Antisemitismus sice vyvrcholil v nacistické genocidě Židů, neztratil se však docela. Pod rouškou antisionismu byl šířen také v bývalém SSSR a doposud mnohde přežívá. Je proto naší povinností i dnes postavit se proti jakékoliv rasové nesnášenlivosti a seznamovat nové generace s tím, co tato nenávist může přinést. Tímto varováním i připomínkou je i brněnský hrad Špiberk.

(hrz)

Další články z rubriky