2003. 10. 14. • Naši předkové se báli vampýrů a nemrtvých - Tiskový servis

2003. 10. 14. • Naši předkové se báli vampýrů a nemrtvých

  • 14. října 2003
  • 2 minuty čtení

• Moravské muzeum vystavuje mimořádné nálezy ze slovanských pohřebišť •

Archeolog Luděk Galuška (vlevo) komentuje pohřeb mladé ženy-vampýrky

Na slovanských pohřebištích nacházejí archeologové čas od času pozůstatky jedinců pohřbených nezaměnitelným způsobem: leží obličejem k zemi, mívají svázané končetiny, oddělenou hlavu od trupu, hruď probodnutou kůlem, tělo mívají zatížené kameny nebo mlýnskými žernovy. Jde o hroby upírů či vampýrů, k nimž se vázala řada pověrečných představ a ochranných opatření, která měla zabránit jejich návratu mezi živé.

Archeologické nálezy vampýrských pohřbů včetně fotodokumentace, a dále kroniky a spisy s příslušnými záznamy, představuje Moravské zemské muzeum výstavou • „Ty mrtvý lež a nevstávej“ • v Mramorových sálech Biskupského dvora. Expozice se do Brna přesunula z Muzea ve Vysokém Mýtě, kde vznikla a měla premiéru.

Mladá žena byla pohřbena s uťatými končetinami, s proraženou lebkou a se stříbrnou náušnicích v ústech

Impulsem pro zpracování tohoto tématu se pro vysokomýtské muzeum stal mimořádný nález několika upírských hrobů v nedaleké Vraclavi v roce 1998. V Brně je expozice doplněna o materiál z výzkumů Moravského zemského muzea.

„Za budoucí vampýry byli považováni lidé nějakým způsobem odlišní, často s viditelným tělesným postižením, epileptici, psychicky nemocní, anebo kvůli povolání i vědmy, léčitelé či kováři,“ řekl autor výstavy historik Karel Jaroš. „Někdy stačilo ještě méně – na Balkáně bývalo poznávacím znamením upíra srostlé obočí. Jindy se za upíra považovalo dítě narozené už s prvním zubem nebo sedmá dcera.“ Mezi opatření, která měla udržet „nemrtvé“ v hrobě, patřilo např. vložení rybářské sítě nebo ve 20. století dokonce i denního tisku negramotné osobě. Vampír podle lidových představ nemohl ven, dokud nerozvázal všechny uzlíky, případně nepřečetl noviny.

Exponáty vlka a kočky naznačují podoby, do nichž se upíři údajně mohou převtělovat

Archeologické nálezy referují o hlubokém a zcela konkrétním strachu, který v našich předcích vampyrismus vyvolával. „Nemyslím si, že to je fenomén začínající u Slovanů,“ vysvětlil garant výstavy Luděk Galuška. „Je spíš starý jako víra nebo jako úvahy o smrti.“

Expozice bude otevřena do 3. ledna 2004.

(šef)

Další články z rubriky