2003. 10. 08. • Krátké filmy opět soutěží - Tiskový servis

2003. 10. 08. • Krátké filmy opět soutěží

  • 08. října 2003
  • 2 minuty čtení

Mezinárodní soutěžní filmový festival krátkometrážní a středometrážní hrané tvorby a videí Brněnská šestnáctka, mezi odborníky přezdívaný Karlovy Vary krátkometrážní tvorby, má světový věhlas a nevídanou tradici. Už 44. ročník tohoto festivalu pořádá Kulturní a informační centrum města Brna a Sdružení pro B 16 a alternativní film ve dnech 15.-19. října 2003 již tradičně v sále B. Bakaly v brněnském Bílém domě; některé projekce budou i v kině Art na Cihlářské ulici.

Z přihlášených více než 150 filmů z celého světa bylo letos do soutěže vybráno devět středometrážních a šedesát krátkometrážních snímků od studentů filmových škol, nezávislých profesionálů a amatérských filmařů hlavně z Kanady, Izraele, Švédska, Německa a samozřejmě i od nás. Součástí festivalu jsou i doprovodné projekce – např. Pozoruhodné debuty, Zvláštní uvedení, Projekce filmových škol, výběr z tvorby nedávno zesnulého brněnského tvůrce Jana Berana ad. O všechny projekce, včetně soutěžních, je mimořádný divácký zájem.

Festival vyvrcholí slavnostním závěrečným ceremoniálem s předáváním cen, jimž vévodí hlavní cena festivalu – Hlava plná filmů (drátěný objekt brněnské výtvarnice Blanky Šperkové). Soutěží se v kategorii středometrážního filmu a dále v kategoriích profesionálů, amatérů a studentů. O vítězi rozhoduje mezinárodní porota složená z renomovaných tvůrců a filmových odborníků za předsednictví režiséra Romana Vávry, svou cenu udělí také studentská porota posluchačů filmové vědy Masarykovy univerzity. Další je Cena Petra Hviždě, určená pro mladého tvůrce a udělovaná Sdružením pro B 16 a alternativní film, a Cena ředitele KIC.

Podrobnější informace najdete na www.kultura-brno.cz, www.b16.cz.

(KIC-ep, mž)

Další články z rubriky