2003. 10. 06. • Skupiny Traband a Hadry z těla hrály v Brně - Tiskový servis

2003. 10. 06. • Skupiny Traband a Hadry z těla hrály v Brně

  • 06. října 2003
  • 2 minuty čtení

Brněnské podzimní večery opět ožívají jedinečnými etno koncerty v klubu Alterna. V rámci 6. ročníku festivalu Etno Brno 2003 se brněnskému publiku představí čtrnáct nejrůznějších tuzemských i zahraničních skupin a interpretů etno a world music. Ve čtvrtek 2. 10. 2003 se Alterna roztančila tentokrát již podruhé vlivem dvou tuzemských kapel. První na programu byla skupina Hadry z těla, kterou o hodinu později vystřídala skupina Traband.

Hadry z těla, kapela se skvěle padnoucím jménem. Divoká dechovka s folkrockovými prvky, akordeon vyvolávající příchuť Francie, směska rytmů, vesnických a šansonových stylů. Možná z časové tísně, nevyhrané nervozity či snad z respektu před následující kapelou, která byla hlavním lákadlem večera, Hadry z těla působily zbytečně uspěchaně. Nečekaly na potlesk a hned začínaly další a další skladby. Zpěvákovi s hlasem pouličního prodavače trošku chybělo teatrální vystupování, které se ke stylu tak spontánní hudby hodí. Slabší byl i kontakt s publikem, které se jakoby náhodou stalo svědkem zkoušky a ne koncertu, kde jde hodně o emotivní interakci. Avšak na to, že Hadry z těla měly v podstatě nevýhodnou roli předkapely, která má rozehřát diváky, se svého úkolu zhostily zodpovědně a jejich veselá a energická hudba naladila Alternu na správnou notu.

Příchod Trabandu přeplněnou Alternu doslova rozhýbal. Hudebně podobný směr, barevná všehochuť stylů, rytmů a vůní vesnických tancovaček stejně jako divokého Balkánu, ale zcela jiná kategorie kvality. Trabandi hráli celou hodinu a půl s ohromným zápalem a nadšením, nedali tančícímu publiku ani chvilku oddychu. Přední zpěvák, Jarda Svoboda, zřejmě jeden z nejlepších písničkářů současné české scény, s vystupováním kolotočového principála, servíroval inteligentní, vtipné, texty podbarvené skvělou nesvázanou hudbou. Česká trubka, židovský klarinet, cirkusové fanfáry, vojenský marš i francouzská nálada, to vše vařilo v jednom alternativním kotli. Naprosto stoprocentní výkon na všech frontách, slova písní jako plnohodnotné básně, kterým je i při tak energické a divoké hudbě rozumět, zápal kapely na pódiu i patřičná odezva mezi diváky se postarala o unikátní zážitek. Kusturicův orchestr má v Čechách vskutku kvalitního konkurenta.

Eva Ráčková

Další články z rubriky