2003. 06. 04. • Ukázka lidových řemesel - Tiskový servis

2003. 06. 04. • Ukázka lidových řemesel

  • 05. června 2003
  • 1 minuta čtení

 

Výstava „Současné lidové řemeslo a umělecká výroba“, otevřená 4. června 2003 v Moravském zemském muzeu, sestává z přibližně dvaadvaceti řemesel, se kterými se můžeme setkat i dnes na Brněnsku, na Hané a v přilehlé oblasti ohraničené zhruba městy Letovice, Tišnov, Oslavany, Židlochovice, Bučovice, Tlumačov, Holešov, Bystřice pod Hostýnem, Hranice, Šternberk a Mohelnice. Jsou zde zastoupeny výrobky z textilu – tzv. předtkalcovské techniky, tkaní na rámu, na karetkách, paličkování, vyšívání. Dále je prezentována výroba točené keramiky, keramických kachlů, malba na sklo, výroba pečiva (perníky, vizovické figurky). Nechybí ukázkové dárkové předměty ze slámy, lýka či kukuřičného šustí. K vidění jsou zde také výrobky a výrobní postupy sedlářů, bednářů, kartáčníků atp.

Návaznost na tradici je demonstrována staršími černobílými fotografiemi některých výrob, případně ukázkami starého nářadí z muzejních sbírek.

Výstavu finančně podpořilo Ministerstvo kultury ČR grantem z Evropské unie. Současně byla vyhlášena soutěž „Nositel tradice lidových řemesel“, kterou bude vyhodnocovat ministerstvo kultury. Výstava v Mramorových sálech Biskupského dvora Moravského zemského muzea potrvá do 27. září 2003.

(knp)

Další články z rubriky