Máte to na Zelný trh pro čerstvou zeleninu a ovoce daleko? Lokální produkty můžou být blíž, než si myslíte. S novou mapovou aplikací Farmáři z regionu rychle zjistíte, kde v okolí seženete místní výpěstky, ale taky třeba maso, mléčné výrobky nebo med.
Někdo chce podpořit místní ekonomiku, někdo důvěřuje českému zemědělství víc než zahraničnímu a někomu záleží na jeho uhlíkové stopě. Důvodů pro upřednostňování regionálních potravin je celá řada, faktem ovšem je, že lidé je vyhledávají rok od roku více. V Brně a okolí jim s tím nově pomáhá web www.farmarizregionu.cz, na kterém se otevře mapa s farmami v okolí.
V mapě lze filtrovat podle druhu produkce (například ovoce a zelenina, mléčné výrobky a sýry apod.), zvlášť lze zobrazit také bio produkty. Na kartě každé farmy je uvedeno, co přesně má v nabídce a jak probíhá prodej – jestli ze dvora, ve vlastní prodejně, přes e-shop, nebo jestli farma dokonce rozváží. Najdete tu také kontakt a odkaz na jejich webové stránky.
Mapová aplikace je otevřená i pro další farmáře, kteří zde dosud nefigurují. Zapojit se můžou vyplněním jednoduchého dotazníku se základními informacemi, který je dostupný přímo v odkazu na webu.

Víc lokálních potravin do škol
Kde se téma potravinové spolupráce v Brně vůbec vzalo? Inspiraci přinesl italský Turín se svými „potravinovými čtvrtěmi“. I v tomto případě jde o iniciativu podporující udržitelné zemědělství, místní produkci i přístup k čerstvým potravinám pro všechny obyvatele.
Napomáhat spotřebě regionálních produktů se město snaží i systémověji. Jejich role by se mohla posílit ve školním stravování. Jak to ve školních jídelnách vypadá teď, zjišťovalo Brno v dotazníku. Když se totiž člověk podívá do jídelníčku, málokdy narazí na zmínku o tom, že by nějaké jídlo bylo z lokálních surovin. Je to ale jedna ze skutečností, na kterou se podařilo upozornit a která by se mohla do budoucna změnit: už teď je totiž podle údajů z dotazníku zhruba 40 % dodavatelů lokálních. A co je ještě lepší, skoro 80 % jídelen by regionální produkty chtělo využívat častěji. Ovšem ukázalo se také, že „lokální“ nebo „regionální“ je často chápáno jako obecně „české“, nikoli vysloveně pocházející z jižní Moravy.
Jídelny v dotazníku jako bariéry pro větší zastoupení lokální produkce uváděly, že není dost dodavatelů, kteří by byli schopni dodávat v požadovaném objemu, nebo že jsou produkty dostupné jen v určitém období v roce. Proto pro ně město vytvořilo seznam lokálních dodavatelů i s konkrétními potravinami, které mají v nabídce. Řeší se i další aktivity, které by většímu uplatnění regionální produkce ve školních jídelnách mohly pomoci – například možnost financování vzdělávacích seminářů nebo kurzů vaření, ukázky vaření z lokálních surovin. Připravuje se příručka příkladů dobré praxe z celé ČR, která bude mít za cíl inspirovat nebo vyvracet některé obavy či předsudky.
Město zamýšlí jít rovněž cestou větší osvěty a propagace. K tomu pomůže nejen výše zmíněná mapová aplikace, ale i série akcí, kterou připravuje na září. Školám chce zprostředkovat environmentální programy pro žáky, které by se zaměřily na lokální produkci a její význam. Zařadit by se daly například i exkurze přímo na farmy.

Téma potravinové spolupráce Brno řeší v mezinárodním projektu MECOG-CE, v jehož čele dokonce stojí. V rámci projektu se scházejí zástupci evropských měst, metropolitních oblastí nebo třeba univerzit, přinášejí si inspiraci v podobě úspěšných řešení ze své domoviny a ta následně přebírají jiné metropolitní oblasti k otestování. Více se o projektu MECOG-CE, podpořeném z fondů Evropské unie skrze program nadnárodní a meziregionální spolupráce Interreg CENTRAL EUROPE, dozvíte zde: https://metropolitni.brno.cz/spoluprace/vyzkumne-projekty/mezinarodni-projekt-mecog-ce/.