Pracovníci školních jídelen získají prostor pro další vzdělávání - Tiskový servis

Pracovníci školních jídelen získají prostor pro další vzdělávání

  • 02. října 2018
  • 3 minuty čtení

(fpo) – Ve Školní jídelně na náměstí Svornosti 7 vznikne Krajské centrum sdílení dobré praxe, kde si pracovníci školních jídelen budou předávat zkušenosti a vědomosti. Jedním z důvodů pro zřízení těchto míst je i například generační obměna zaměstnanců jídelen, ale i metodiků školního stavování. Nově nastupující lidé buď nedisponují formálním vzděláním přímo odpovídajícím činnosti školní jídelny, nebo mají pouze teoretickou průpravu.

Pracovníci školních jídelen získají prostor pro další vzdělávání
Pracovníci školních jídelen získají prostor pro další vzdělávání

Včerejším podpisem memoranda se stala Školní jídelna na náměstí Svornosti 7 Krajským centrem sdílení dobré praxe. Díky tomu poskytne zázemí pro sdílení odborných informací, praktických rad a názorných ukázek pro další pracovníky školních jídelen. „V novém metodickém centru budou probíhat pod metodickou záštitou Asociace školních jídelen ČR pravidelná setkání zaměstnanců škol a školních jídelen. Cílem těchto seminářů bude další vzdělávání a sdílení dobré praxe. Témata na sebe budou logicky navazovat, aby účastníci získali ucelené znalosti od základních až po odborné, a to v různých oblastech, které souvisí s jejich pracovním zařazením,“ komentoval první náměstek primátora Petr Hladík. 

V Brně vaří již 30 školních jídelen dietní stravu. Kuchaři a kuchařky v nich připravují především bezlepkovou, bezlaktózovou a diabetickou stravu. Dále z jídelníčku v některých případech vynechávají vejce, ořechy, citrusy, ryby nebo kakao, na které jsou děti také často alergické. Město je v tomto finančně podporuje a počet zapojených jídelen se stále zvyšuje. Nové metodické centrum pak může ukázat i dalším, že lze zdravě vařit za stejné peníze, se kterými školní jídelny denně hospodaří. „Budeme se snažit zajistit ostatním jídelnám školení, praktické ukázky v naší jídelně nebo hygienické proškolování. Chceme, aby zaměstnanci školních jídelen v našem regionu znali nové trendy ve vaření a aby měli místo, kde se mohou vzdělávat. Během podzimních prázdnin bychom chtěli uspořádat první proškolení,“ dodala Marta Mandincová, ředitelka Školní jídelny na náměstí Svornosti 7. 

Z hlediska zajištění kvality center byli o spolupráci požádáni odborní pracovníci Státního zdravotního ústavu, pracovníci Krajských hygienických stanic a další odborníci, kteří se podíleli na vypracování Národní strategie Zdraví 2020. Na vzniku centra se podílí kromě školní jídelny na náměstí Svornosti i Asociace školních jídelen, Státní zdravotní ústav, statutární město Brno, městská část Žabovřesky, Krajská hygienická stanice JMK a Školní jídelna, nám. Svornosti 7. „Vážíme si vstřícného přístupu všech partnerů projektu Krajských center sdílení dobré praxe. Naším cílem je vytvářet podobné platformy po celé České republice. Jsou to místa, kde dostanou prostor jak odborníci v daném oboru na straně jedné, tak i zaměstnanci školních jídelen, jejichž praktická každodenní zkušenost je neméně významnou informací vhodnou ke sdílení,“ řekl Michal Malát, prezident Asociace školních jídelen České republiky.

Další články z rubriky