Přeskočit na obsah

Děti ve škole ochutnaly mexickou kuchyni i kulturu

06. února 2019 3 minuty čtení
(zug) – Že láska prochází žaludkem, je známá věc. A proč by to nemohl být žaludek dětí ve školních jídelnách? Sblížení národů prostřednictvím sblížení jejich kuchyní je jedním z cílů projektu, který před třemi lety spustila Asociace školních jídelen České republiky. Poslední ročník byl věnován Mexiku a uzavřel se v Brně 6. února na Základní škole Sirotkova.

Celorepublikový projekt Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách odstartoval v roce 2016. „Postupně představil thajskou, norskou, španělskou a mexickou gastronomii,“ řekl výkonný ředitel Asociace školních jídelen ČR Karel Jahoda. 

Právě ukončený ročník zahájil loni v říjnu workshop, kde se školní kuchařky a kuchaři seznámili s mexickou kuchyní a surovinami a získali receptury, podle nichž připravili menu pro své dětské strávníky. V průběhu listopadu až února na 23 českých a moravských školách proběhly projektové dny zaměřené na Mexiko, které zasadily gastronomii největšího státu Střední Ameriky do širšího kontextu. Z Brna se akce zúčastnily základní školy na Pastvinách a Sirotkově. 

Jakou roli hraje v Mexiku čokoláda?

Mexický den 6. února na ZŠ Sirotkova celý cyklus uzavřel. S dětmi si přijela popovídat a zdejší variantu své rodné kuchyně ochutnat velvyslankyně Mexika v České republice Leonora Rueda. „Projekt je důležitý pro sblížení a vzájemné poznání obou zemí. Chtěli bychom, aby kuchaři a také děti neviděli jen jídlo, ale i celou kulturu za ním,“ přiblížila velvyslankyně.

Mexický den tak nespočíval jen v zajímavém školním obědě. Téma se průběžně probíralo v různých předmětech od zeměpisu přes dějepis až po matematiku, v níž se žáci seznámili s číselnou soustavou a kalendářem vyspělé mayské civilizace. Chodby ozdobily desítky obrázků, nástěnky nebo mexická vlajka. A na školu docházeli i studenti Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, kteří v rámci své výuky na Ústavu románských jazyků a literatur připravili prezentaci a pracovní listy, ze kterých se děti dozvěděly mimo jiné i to, jakou roli v mexické kultuře hrají třeba fazole, kukuřičné tortilly nebo čokoláda. „Pořádali jsme pro děti i dílny, kde jsme například malovali tradiční masky, ve kterých se slaví svátek zemřelých. A za pěkného počasí si žáci venku vyzkoušeli sporty původních národů,“ popsala Athena Alchazidu z Masarykovy univerzity.

Kooperaci mezi různými stupni škol vyzdvihl ředitel Asociace školních jídelen Jahoda. „Aktivní spolupráce základních škol v Brně s Masarykovou univerzitou je unikátní, v jiných městech to tak nefunguje,“ poznamenal.

Mexické menu sestávající z polévky s rajčaty, tortilly s kuřecím masem a omáčkou guacamole a také z dezertu, které pro ZŠ Sirotkova uvařila školní jídelna z nám. Svornosti, ochutnala kromě žáků a učitelů i velvyslankyně Rueda. „Děkuji celému kuchařskému týmu, bylo to skoro lepší než originál. Ne že bych si stěžovala na malou pikantnost, jen bych podotkla, že pálivější jídlo je lepší,“ smála se. A které jídlo má nejraději ona sama? „Omáčku mole, která se připravuje ze surovin, jež lze sehnat i tady,“ dodává Leonora Rueda.

Další ročník dnů mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách zahájí opět na podzim kuchařský workshop, téma zatím známé není, podle Jahody je ve hře mimo jiné Itálie či Austrálie.

Školní kuchařky z jižní Moravy se školí v Brně

Pestré a zdravé vaření ve školách není cílem jen časově omezených projektů, ale i průběžné činnosti metodických center školního stravování. Tzv. Krajské centrum sdílení dobré praxe vzniklo loni v říjnu při již zmíněné školní jídelně na nám. Svornosti.

„Budeme se snažit zajistit ostatním jídelnám školení, praktické ukázky v naší jídelně nebo hygienické proškolování. Chceme, aby zaměstnanci školních jídelen v našem regionu znali nové trendy ve vaření a aby měli místo, kde se mohou vzdělávat,“ uvedla při otevření centra ředitelka jídelny Marta Mandincová.

Mohlo by vás dále zajímat

Neboj se mě. Foto: Zdeněk Kolařík
Neboj se mě, vzkazují zrakově postižení

Věděli jste, že 80 procent informací vnímáme očima? Jaké to je nevidět? Otázka, kterou si zdravý člověk raději nepokládá. Pro lidi se zrakovým postižením je to ale realita.

Ředitel JICu Petr Chládek: „Naší touhou není atakovat pozice hlavních měst, ale vybudovat si místo v rámci ‚dvojek’, tedy stát po boku Lince, Drážďan apod.“ Foto: JIC
Podporujeme lidi s nápadem, který má šanci dobýt svět. Už 20 let

Z bodu, kde zhruba každý osmý člověk nemohl sehnat práci, do situace, kdy lidé sami vytvářejí nadstandardně placená pracovní místa. Z města s krachujícími podniky a opuštěnými továrnami líhní startupů a inovativních firem. Takovou proměnou Brno prošlo od přelomu tisíciletí do současnosti. A na tom, že věci nabraly tenhle směr, má kromě jiného zásluhu i JIC, který vznikl právě před 20 lety s cílem pomáhat podnikatelům prorazit nejen v regionu, ale i ve světě. O „včera, dnes a zítra“ této instituce jsme mluvili s jejím ředitelem Petrem Chládkem. 

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie. Foto: Internetová encyklopedie dějin Brna
Starobrněnský klášter slaví 700 let

Stavba kláštera jako vykoupení z pozemských hříchů. I takto – poněkud bulvárně – bychom se mohli dívat na vznik starobrněnského kláštera cisterciaček. Jeho zakladatelka a donátorka královna Eliška Rejčka byla žena s pozoruhodným osudem. Její životní kroky by budily pozornost i nyní, natož ve středověkých českých zemích.

Tunel na Žabovřeské. Foto: Marie Schmerková
Velký městský okruh se rozrůstá, pracuje se na třech úsecích

Neustálé čekání v zácpách nemá nikdo rád. Jak ale pomoci plynulejší dopravě v Brně, když aut je stále více a ulice nelze nafouknout? Jedním z řešení je vybudování velkého městského okruhu (VMO). Aktuálně se pracuje hned na třech úsecích. Po jejich dokončení sice zatím nebude hotový celý okruh, ale řidičům i tak prospějí.

Nejnovější články

Neboj se mě. Foto: Zdeněk Kolařík
Neboj se mě, vzkazují zrakově postižení

Věděli jste, že 80 procent informací vnímáme očima? Jaké to je nevidět? Otázka, kterou si zdravý člověk raději nepokládá. Pro lidi se zrakovým postižením je to ale realita.

Ředitel JICu Petr Chládek: „Naší touhou není atakovat pozice hlavních měst, ale vybudovat si místo v rámci ‚dvojek’, tedy stát po boku Lince, Drážďan apod.“ Foto: JIC
Podporujeme lidi s nápadem, který má šanci dobýt svět. Už 20 let

Z bodu, kde zhruba každý osmý člověk nemohl sehnat práci, do situace, kdy lidé sami vytvářejí nadstandardně placená pracovní místa. Z města s krachujícími podniky a opuštěnými továrnami líhní startupů a inovativních firem. Takovou proměnou Brno prošlo od přelomu tisíciletí do současnosti. A na tom, že věci nabraly tenhle směr, má kromě jiného zásluhu i JIC, který vznikl právě před 20 lety s cílem pomáhat podnikatelům prorazit nejen v regionu, ale i ve světě. O „včera, dnes a zítra“ této instituce jsme mluvili s jejím ředitelem Petrem Chládkem. 

Brněnské výstaviště, foto: M. Schmerková
Výstaviště slaví 95 let. Vyrazte prozkoumat brněnskou veletržní chloubu

Hlavním tahákem nadcházejícího víkendu jsou bezesporu oslavy 95 let brněnského výstaviště. Neváhejte s návštěvou, program je opravdu bohatý. Dále začíná také festival Provázek open, který potrvá až do června. K návštěvě zvou i dopravní hřiště v Komíně a Řečkovicích – chystá se zde speciální program pro děti.

Do Brna se sjeli zástupci dvanácti měst, aby sdíleli své zkušenosti a příklady dobré praxe a načerpali novou inspiraci.  Foto: M. Schmerková
Jak na životní prostředí? Zkušenosti z celého světa se sdílely v Brně

Zelená infrastruktura, údržba zeleně nebo energetika – i tato témata zahrnoval městem organizovaný mezinárodní workshop nazvaný příznačně Den partnerských měst. Do Brna se sjeli zástupci dvanácti měst, aby sdíleli své zkušenosti a příklady dobré praxe a načerpali novou inspiraci.