Přeskočit na obsah

Děti ve škole ochutnaly mexickou kuchyni i kulturu

06. února 2019 3 minuty čtení
(zug) – Že láska prochází žaludkem, je známá věc. A proč by to nemohl být žaludek dětí ve školních jídelnách? Sblížení národů prostřednictvím sblížení jejich kuchyní je jedním z cílů projektu, který před třemi lety spustila Asociace školních jídelen České republiky. Poslední ročník byl věnován Mexiku a uzavřel se v Brně 6. února na Základní škole Sirotkova.

Celorepublikový projekt Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách odstartoval v roce 2016. „Postupně představil thajskou, norskou, španělskou a mexickou gastronomii,“ řekl výkonný ředitel Asociace školních jídelen ČR Karel Jahoda. 

Právě ukončený ročník zahájil loni v říjnu workshop, kde se školní kuchařky a kuchaři seznámili s mexickou kuchyní a surovinami a získali receptury, podle nichž připravili menu pro své dětské strávníky. V průběhu listopadu až února na 23 českých a moravských školách proběhly projektové dny zaměřené na Mexiko, které zasadily gastronomii největšího státu Střední Ameriky do širšího kontextu. Z Brna se akce zúčastnily základní školy na Pastvinách a Sirotkově. 

Jakou roli hraje v Mexiku čokoláda?

Mexický den 6. února na ZŠ Sirotkova celý cyklus uzavřel. S dětmi si přijela popovídat a zdejší variantu své rodné kuchyně ochutnat velvyslankyně Mexika v České republice Leonora Rueda. „Projekt je důležitý pro sblížení a vzájemné poznání obou zemí. Chtěli bychom, aby kuchaři a také děti neviděli jen jídlo, ale i celou kulturu za ním,“ přiblížila velvyslankyně.

Mexický den tak nespočíval jen v zajímavém školním obědě. Téma se průběžně probíralo v různých předmětech od zeměpisu přes dějepis až po matematiku, v níž se žáci seznámili s číselnou soustavou a kalendářem vyspělé mayské civilizace. Chodby ozdobily desítky obrázků, nástěnky nebo mexická vlajka. A na školu docházeli i studenti Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, kteří v rámci své výuky na Ústavu románských jazyků a literatur připravili prezentaci a pracovní listy, ze kterých se děti dozvěděly mimo jiné i to, jakou roli v mexické kultuře hrají třeba fazole, kukuřičné tortilly nebo čokoláda. „Pořádali jsme pro děti i dílny, kde jsme například malovali tradiční masky, ve kterých se slaví svátek zemřelých. A za pěkného počasí si žáci venku vyzkoušeli sporty původních národů,“ popsala Athena Alchazidu z Masarykovy univerzity.

Kooperaci mezi různými stupni škol vyzdvihl ředitel Asociace školních jídelen Jahoda. „Aktivní spolupráce základních škol v Brně s Masarykovou univerzitou je unikátní, v jiných městech to tak nefunguje,“ poznamenal.

Mexické menu sestávající z polévky s rajčaty, tortilly s kuřecím masem a omáčkou guacamole a také z dezertu, které pro ZŠ Sirotkova uvařila školní jídelna z nám. Svornosti, ochutnala kromě žáků a učitelů i velvyslankyně Rueda. „Děkuji celému kuchařskému týmu, bylo to skoro lepší než originál. Ne že bych si stěžovala na malou pikantnost, jen bych podotkla, že pálivější jídlo je lepší,“ smála se. A které jídlo má nejraději ona sama? „Omáčku mole, která se připravuje ze surovin, jež lze sehnat i tady,“ dodává Leonora Rueda.

Další ročník dnů mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách zahájí opět na podzim kuchařský workshop, téma zatím známé není, podle Jahody je ve hře mimo jiné Itálie či Austrálie.

Školní kuchařky z jižní Moravy se školí v Brně

Pestré a zdravé vaření ve školách není cílem jen časově omezených projektů, ale i průběžné činnosti metodických center školního stravování. Tzv. Krajské centrum sdílení dobré praxe vzniklo loni v říjnu při již zmíněné školní jídelně na nám. Svornosti.

„Budeme se snažit zajistit ostatním jídelnám školení, praktické ukázky v naší jídelně nebo hygienické proškolování. Chceme, aby zaměstnanci školních jídelen v našem regionu znali nové trendy ve vaření a aby měli místo, kde se mohou vzdělávat,“ uvedla při otevření centra ředitelka jídelny Marta Mandincová.

Mohlo by vás dále zajímat

Solární panely na střechách městských bytových domů na Vojtově 7 a 9. Foto: SAKO Brno
Kam kráčíš, Brno? Za lepším hospodařením s energií i odpadem

Dlouhodobější snaha města Brna o snižování emisí se loni potkala s celospolečenským úsilím o hospodárné nakládání s energiemi (hlavně plynem) a využívání obnovitelných zdrojů. To do budoucna povede k větší energetické soběstačnosti města i země. Závěr seriálu o akčním plánu strategie #brno2050 tedy nemůže být aktuálnější, v tomto měsíci se totiž podíváme na tematickou oblast Zdroje.

Adam Ondra a jeho volný přelez Macochy. Foto: © Adam Ondra, autor: Petr Chodura
Triumfy brněnského sportu v roce 2022

Sport je plný emocí. Někdy přináší triumfální výhry, jindy kruté prohry. Z těch prvních se ale Brňané loni naštěstí radovali mnohem častěji. Na které úspěchy roku 2022 budou dějiny brněnského sportu ještě dlouhá léta vzpomínat? Pojďme si je v teple a u šálku horké čokolády společně připomenout.

Sune Frederiksen. Foto: Zdeněk Kolařík
Sune Frederiksen: Na mistrovství světa bude mít šanci každý

Český reprezentační trenér a cizinec. Pražák a hráč Brna. Sune Frederiksen je mužem zajímavých kontrastů, ale jedna věc je neoddiskutovatelná – v srdci je především hráč a nadšený milovník curlingu. Loni si v roli kouče připsal už jeden zajímavý triumf, když jeho svěřenci vyhráli mistrovství světa skupiny B, a v březnu zamíří na šampionát elit do Vancouveru.

Už od podzimu 2021 si lidé na jižní Moravě mohli prohlédnout zmenšeninu exponátu, který se pak v březnu představil návštěvníkům Všeobecné světové výstavy Expo v Dubaji. Prezentace v českém pavilonu se speciální průchozí projekční stěnou imitující vlákna DNA a mikrosvět přiblížila Gregora Johanna Mendela a jeho přínos světu. A také zvala diváky do jeho působiště, kde byly položeny základy genetiky  do Brna. Foto: Hvězdárna a planetárium Brno
Komiks, stezka, seriál i skleník. Co přinesl rok Mendela?

Kdo měl v průběhu roku 2022 oči otevřené, nemohl jméno Mendel přehlédnout. Na oslavu 200. výročí narození vědce a opata starobrněnského kláštera se Brno poctivě připravovalo, městská správa, univerzity, muzea a další instituce připravily řadu aktivit, jen škoda, že zlatý hřeb oslav – dokončení Mendlova náměstí a instalace sochy Hrachovina – přijde na řadu až letos. Připravili jsme pro vás malou ochutnávku z onoho roku ve znamení zeleného hrášku.

Nejnovější články

Instalace Lightness v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Foto: MMB
Drama se o víkendu chystá pod košem a Stará radnice poodkrývá svá zákoutí

Pracovní týden dospěl do cílové rovinky, už jen přetrhnout pomyslnou cílovou pásku a je tu víkend. Můžete ho strávit třeba v Technickém muzeu na výstavě věnující se autoklubům. Zblízka poznáte Starou radnici na prohlídce a rozloučení se chystá v Moravské galerii s instalací Lightness.  

Za rok 2022 bylo Cenou města Brna oceněno 14 osobností.
Cenu města Brna získalo 14 osobností

Primátorka města Brna Markéta Vaňková předala Cenu města Brna za rok 2022 dvanácti osobnostem. Vladimír Koudelka a Bohumil Samek byli oceněni in memoriam. Ceremoniál se uskutečnil v úterý 24. ledna 2023 v Zastupitelském sále na Nové radnici.

Na lednovém zasedání schválili zastupitelé dotace do sportu, kultury či sociálních služeb
Na lednovém zasedání schválili zastupitelé dotace do sportu, kultury či sociálních služeb

Poprvé se v roce 2023 zastupitelé sešli v úterý 24. ledna. Na programu měli více než 80 bodů. Ty se týkaly například dotací na podporu vytváření zelených střech, na provoz sportovišť, další peníze pomohou kulturním organizacím nebo neziskovým organizacím působícím v sociální sféře.

Solární panely na střechách městských bytových domů na Vojtově 7 a 9. Foto: SAKO Brno
Kam kráčíš, Brno? Za lepším hospodařením s energií i odpadem

Dlouhodobější snaha města Brna o snižování emisí se loni potkala s celospolečenským úsilím o hospodárné nakládání s energiemi (hlavně plynem) a využívání obnovitelných zdrojů. To do budoucna povede k větší energetické soběstačnosti města i země. Závěr seriálu o akčním plánu strategie #brno2050 tedy nemůže být aktuálnější, v tomto měsíci se totiž podíváme na tematickou oblast Zdroje.