2004. 11. 18. • V Brně začal Brno Film Festival - Tiskový servis

2004. 11. 18. • V Brně začal Brno Film Festival

  • 22. listopadu 2004
  • 2 minuty čtení

 

První ročník nového filmového festivalu pod názvem Brno Film Festival začal dnes 18. 11. 2004 v kinosálech Palace Cinemas Velkého Špalíčku. Program festivalu zahrnuje 49 titulů, rozdělených do tří sekcí – Filmové novinky, Vítězové festivalů a Zlatá palma v Cannes.

V rámci Filmových novinek jsou uvedeny filmy, které ještě v naší distribuci nebyly a mají na festivalu českou předpremiéru. Zahajovacím snímkem festivalu je nový film Emira Kusturici Život je zázrak, dalšími předpremiérami jsou např. francouzská komedie Superstar nebo nový hit společnosti Pixar, animovaný snímek Úžasňákovi.

Stěžejní sekce festivalu, nazvaná Vítězové festivalů, obsahuje snímky, které vyhrály na světových festivalech v tomto nebo minulém roce. Výběr zahrnuje nejen vítěze klasických mezinárodních filmových festivalů, jako je Berlín, Cannes nebo Toronto, ale i vítěze přehlídek národních. V programu BFF jsou uvedeny snímky, které na mezinárodních přehlídkách vyhrály alespoň jednu z kategorií (např. nejlepší režii, nejlepší scénář nebo cenu diváků).

Retro sekce Zlatá Palma v Cannes obsahuje výběr vítězů hlavní ceny jednoho z nejprestižnějších filmových festivalů. Nejstarším snímkem v kolekci je Zázrak v Miláně, který natočil v roce 1951 Vittorio De Sica. Výběr dále obsahuje např. Felliniho Sladký život, Coppolovu Apokalypsu, Trierův Tanec v temnotách, Synův pokoj Nanni Morettiho nebo letošního vítěze, snímek Fahrenheit 9/11 Michaela Moora.

Jednotná cena vstupného na všechna představení je 75 Kč. Předprodej probíhá na pokladnách Palace Cinemas Velký Špalíček, které jsou otevřeny denně od 14.30 hod., v sobotu a v neděli od 12.30 hod. Vstupenky je také možno rezervovat na rezervační lince 543 560 111 nebo na www. palacecinemas. cz. Rezervace je třeba vyzvednout nejpozději hodinu před začátkem představení.

Nový filmový festival, který probíhá pod záštitou primátora města Brna, bude trvat do 24. 11. 2004.

(hrz)

Další články z rubriky