2004. 10. 25. • Zoologická zahrada konečně přiveze mladé levharty - Tiskový servis

2004. 10. 25. • Zoologická zahrada konečně přiveze mladé levharty

  • 26. října 2004
  • 2 minuty čtení

Brněnské zoo se v listopadu po dlouhých měsících vyjednávání s cejlonskou zoo snad konečně podaří přivézt mladý chovný pár levhartů cejlonských. Už od loňského prosince, kdy se tyto zahrady dohodly na výměně dvou vzácných levhartů za jednu zebru Chapmanovu a jednoho koně Převalského z Brna, vyvstávaly překážky a potíže, kvůli nimž nemohlo dojít k výměnnému transportu.

Zpočátku se jako největší problém jevila vysoká cena letecké přepravy. To se ale brzy podařilo vyřešit díky sponzorům – Veletrhům Brno a Českým aeroliniím. Vyřizování dokumentů pak na jaře přerušil asi dvouměsíční zákaz transportů zvířat kvůli očekávanému vstupu ČR do Evropské unie. Po vstupu následovalo čekání brněnské strany na nové „evropské“ formuláře. Do toho přišla z Cejlonu zpráva, že prý levhartice je pravděpodobně březí, což by znamenalo zdržení transakce minimálně o rok. Březost se naštěstí nepotvrdila, a tak už snad nyní nestojí převozu nic v cestě. Podle slov mluvčího zoo by měl proběhnout v polovině listopadu, a to samozřejmě letecky.

Brněnská zoo už sice pár levhartů chová, jenže jsou už v poprodukčním věku – poslední mládě se jim narodilo před pěti lety a další se nedají očekávat. Proto velmi usilovala o získání nového chovného páru, a to nejlépe geneticky vzdáleného levhartům, kteří jsou v současnosti chováni po Evropě. Ideální je tedy získání nepříbuzného páru z divočiny Srí Lanky, které se podle všeho v listopadu podaří.

Levhart dnes patří mezi druhy na pokraji vyhubení. Na Srí Lance volně žije přibližně 300 zvířat (což je těžko ověřitelný odhad), v zajetí se na celém světě chová asi 120 levhartů, z toho v Evropě 40.

Pokud se převoz podaří a zvířata se v brněnské zoo dobře aklimatizují, budou mít návštěvníci zoo možnost vidět je zřejmě už kolem Vánoc.

(šef)

Další články z rubriky