2004. 10. 11. • Život Laponců přibližuje Etnografické muzeum - Tiskový servis

2004. 10. 11. • Život Laponců přibližuje Etnografické muzeum

  • 11. října 2004
  • 1 minuta čtení

 

Pohled na život rybářů a pastevců sobů z polárních oblastí severního Finska nabízejí snímky expozice „Tři severy“, která byla 7. října otevřena v Etnografickém muzeu na Kobližné ulici.

Výstava prezentuje tři pohledy na Laponsko prostřednictvím objektivu fotoaparátu, z nichž každý zobrazuje sever Finska vlastním, osobitým způsobem – jeden jako liduprázdnou přírodu, jiný se zájmem o jeho obyvatele.

Snímky Samuli Paulaharjuho z let 1910 až 1939 dokumentují každodenní život laponských domorodců. Druhá kolekce snímků, jejichž autorem je antropolog Erkki Ala-Köni, pocházejí z 60. let. Potvrzují měnící se životní prostředí a změnu tradičního života Laponců. Fotografie Raima O. Koji zobrazují severskou krajinu jako kraj bez lidí. Podobně Laponsko nafotografovali i Eero Rasi a Hannu Sinisalo.

Výstava je doplněna souborem hmotných předmětů – k vidění jsou tradiční laponské oděvy z kožešin, kůže i látek a dále předměty denní potřeby jako např. kostěné lžičky, kostěné a kovové nože.

Nejmladší návštěvníci i hraví dospělí mají k dispozici interaktivní dílnu, kde se nenásilně seznámí s prostředím a životním stylem Laponců.

(šef)


Další články z rubriky