2003. 10. 31. • Technické muzeum odhaluje Tajemství života - Tiskový servis

2003. 10. 31. • Technické muzeum odhaluje Tajemství života

  • 31. října 2003
  • 1 minuta čtení

 

Michael Londesborough připravil ve zkumavkách vlákno kyseliny DNA

Nová výstava Technického muzea v Brně, otevřená veřejnosti od 30. října, nese název „Tajemství života“. Je jím dvoušroubovice DNA, skrývající veškeré informace o stavbě každého živého organismu. Od chvíle, kdy její strukturu objevili vědci James Watson a Francis Crick a poznatek publikovali v časopise Nature, uplynulo právě půl století a tato událost je dnes považována za nejvýznamnější objev 20. století.

Návštěvníci zkouší sestavit např. molekuly vody, kofeinu či nikotinu

Na výstavě, kterou připravila Britská rada, uvidí návštěvníci strukturu DNA nejen na panelech, počítačích nebo dvoumetrovém modelu. Hlavní atrakcí je extrahování kyseliny DNA přímo z buněk cibule a dalších druhů zeleniny. Tento experiment budou průvodci provádět dvakrát denně, pokud se dostaví dostatek publika. Nezájmu veřejnosti se rozhodně neobává jeden z garantů výstavy, britský biolog Michael Londesborough. Podle jeho slov přitáhla výstava při své premiéře letos na jaře v Praze během měsíce dokonce čtrnáct tisíc návštěvníků.

Britská velvyslankyně Anne Pringle v doprovodu tajemníka brněnského magistrátu Pavla Loutockého

Technické muzeum v Králově Poli je otevřeno v úterý až pátek od 9 do 17 hodin a o víkendu od 10 do 18 hodin. Výstava potrvá do konce tohoto roku.

(šef)

Další články z rubriky