2003. 08. 14. • Brněnská zoologická zahrada slaví 50. narozeniny - Tiskový servis

2003. 08. 14. • Brněnská zoologická zahrada slaví 50. narozeniny

  • 14. srpna 2003
  • 2 minuty čtení

 

Obyvatelé brněnské zoo

Po všech peripetiích spojených s vybíráním vhodné lokality pro brněnskou zoologickou zahradu byl v padesátých letech učiněn přece jen šťastný krok. Spolek pro zřízení zoologické zahrady vytipoval původně čtyři lokality: střelnici v Pisárkách, kožešinovou farmu Vysoké školy zemědělské v Králově Poli, zámeček s parkem v Medlánkách a Mniší horu v Bystrci, která byla nakonec vybrána i přesto, že byla v roce 1950 vyhlášena přírodní památkou.

Pětašedesátihektarová lokalita je svou nevšední rozmanitostí a s dnešními unikátními stavbami – např. Tropickým královstvím či Tygřími skálami – jednou z nejkrásnějších zoologických zahrad v České republice.

Obyvatelé brněnské zoo

Žádné začátky nebývají jednoduché, ovšem s nedostatkem finančních prostředků se zahrada potýká dodnes. Přesto se hlavně za posledních sedm let, za vedení ředitele Martina Hovorky, v mnohém vylepšila. Mezi úspěchy zahrady patří mj. také chov vzácného asijského osla kianga (původní vlast je Tibet), kterých na celém světě žije v zajetí přibližně sto jedinců. Během července se na Mniší hoře narodily čtyři lamy krotké, zebra Chapmanova, mara stepní, koza kamerunská a drobná opička kotula veverovitého.

Obyvatelé brněnské zoo

V současné době se zoologická zahrada zaměřuje i na severskou faunu. Jsou objednaná sobí mláďata z Vídně, polární lišky, zajíci, a rosomáci z Kazaně atd.

Obyvatelé brněnské zoo

Brněnská zoologická zahrada je zapojena také do záchranného programu naší fauny, má zřízenou krajskou stanici pro hendikepovaná zvířata a záchranné centrum pro pašovaná zvířata zabavená na hraničních přechodech. Funguje jako odborná zvířecí poradna a spolupracuje s nový brněnským psím útulkem. Přímo v zoo si můžete vybrat nalezené psíky. Často se stává, že jsou nalezenci jak v zahradě, tak i v novém městském útulku „vyprodáni“.

(knp)

Další články z rubriky