2003. 07. 01. • Brnu přibyly nové ulice - Tiskový servis

2003. 07. 01. • Brnu přibyly nové ulice

  • 02. července 2003
  • 2 minuty čtení

Pokračující výstavba rodinných domků dává vzniknout novým ulicím. Nejvíc se jich urodilo na jihovýchodním okraji městské části Brno-Slatina v oblasti ulic Ráj a Křehlíkovy. Ta bude prodloužena a rovnoběžně s ní vzniknou čtyři ulice. Tři ponesou název podle obcí, k nimž směřují (Kobylnická, Ponětovická a Blažovická), čtvrtá – Bučkova – je pojmenována po Josefu Bučkovi (1876-1953), zakladateli TJ Sokol ve Slatině.

Nová zástavba rozšíří počet ulic také v městských částech Brno-střed a Brno-Královo Pole. V katastrálním území Štýřice vznikne jako odbočka z ulice Červený kopec za hotelem Rustical nová ulice Pod Červenou skalou, nazvaná podle polohy v geologicky charakteristickém prostředí. V Králově Poli bude otevřena spojovací komunikace velkého městského okruhu za Královopolskou strojírnou mezi Sportovní ulicí a Husovickým tunelem (směrem na Křižíkovu). Ponese jméno Porgesova – po ing. Philippu Porgesovi (1856-1925), který spolu s Augustinem Ledererem založil roku 1889 v prostorách zrušeného cukrovaru „Královopolskou továrnu na stroje Lederer a Porges“, jež proslula výrobou parních kotlů, parních a dřevoobráběcích strojů, železničních vagonů atp. Byl jejím majitelem a autorem několika významných patentů.

Město bude obohaceno také o nový park při ulici Nezamyslově v Brně-Židenicích. Nachází se naproti Židovskému hřbitovu a je pojmenován Park Richarda Federa na paměť židovského teologa, pedagoga, myslitele a spisovatele R. Federa (1875-1970), který po návratu z Terezína (a poté, co mu celá rodina zahynula v Osvětimi) od roku 1953 působil až do své smrti v Brně, nejprve jako oblastní rabín a pak jako vrchní rabín židovské náboženské obce v českých zemích.

Uvedené nové názvy, projednané Pracovní skupinou pro názvosloví města Brna, schválilo Zastupitelstvo města Brna na svém 8. zasedání v červnu 2003.

(mž)

Další články z rubriky