2003. 06. 30. • Děti cizinců se integrují už v mateřských a základních školách - Tiskový servis

2003. 06. 30. • Děti cizinců se integrují už v mateřských a základních školách

  • 30. června 2003
  • 2 minuty čtení

 

Přistěhovalci to nemají v žádné zemi jednoduché. Největší bariérou je bezesporu neznalost jazyka. Domluvit se v obchodě, na úřadech, ve škole i v práci je neodmyslitelnou podmínkou zdárné integrace ve společnosti.

Naučit se rychle český jazyk příkladně zvládají děti cizinců na ZŠ Jana Broskvy v Brně. K výuce češtiny používají speciální metodiku. Podle slov ředitelky školy PaedDr. Marie Vlčkové mají velmi dobré výsledky. Učí se názorně - předváděním - a během školního roku zvládnou zhruba tisíc slov a základní gramatiku českého jazyka, což jim stačí k základní komunikaci. Metodika „Jak rychle naučit děti česky“, kterou zpracovala Mgr. Jitka Hrubá, vyjde už v prázdninových měsících. Jak postupují při výuce tamní učitelé češtiny a s čím mají žáci největší problémy nám řekla ředitelka školy PaedDr. Marie Vlčková:

„Děti začínají slovní zásobou týkající se školy. Následuje téma domov – osoby a jejich činnost, oblečení, jídlo a člověk jako takový. Výuka je proložena vycházkami, na kterých opět získávají další slovní zásobu potřebnou pro život (věci, osoby, zvířata, rostliny, ulice, nádraží, pošta, v obchodě…). Nejproblémovější je vysvětlit rody podstatných jmen, které nutně potřebují pro další práci v češtině. Po dvouleté výuce zvládají cizinci z devátých tříd bez problémů přijímací zkoušky na další školy. Ovšem nejlepší pocit máme, když se děti stejné státní příslušnosti mezi sebou začnou bavit nebo hádat česky. A že jim to jde, mohou potvrdit všichni jejich čeští spolužáci.“

Zvláštní místo mezi brněnskými základními školami má také Evropská základní škola Čejkovická v Brně-Vinohradech, kde jsou mezinárodní třídy s výukou v angličtině. Školní docházka je u nás povinná pro všechny děti, tedy i pro děti cizinců včetně žadatelů o azyl. Základní a střední vzdělání je dětem cizinců poskytováno bezplatně. Povinnost posílat děti do školy mnoho imigrantů zanedbává, často z důvodu nedostatečné informovanosti o možnostech výuky na školách pro cizince nebo prostě jen z neznalosti našich zákonů, které ukládají povinnou školní docházku.

(knp, km)

Další články z rubriky