Tisková zpráva ze schůze RMB č. R8/104 ze dne 16. 9. 2020

16. září 2020

RMB vybírá - u veřejné zakázky malého rozsahu na službu na návrh a realizaci náhrobku Marie Steinerové na čestném pohřebišti Ústředního hřbitova města Brna k uzavření smlouvy dodavatele MgA. Martina Skalického. Při výběru ocenila, že návrh vystihuje Marii Steinerovou jako výraznou operní pěvkyni v její vrcholné roli Eliny Makropulos v Janáčkově opeře s názvem Věc Makropulos. Termín realizace je do 20. listopadu letošního roku. Město za náhrobek zaplatí 150 tisíc korun vč. DPH. Marie Steinerová (10. 1. 1923 – 14. 1. 2019) byla dlouholetou sólistkou Janáčkovy opery, pedagožkou nejprve na brněnské konzervatoři, posléze několik desítek let na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. V roce 2005 získala Cenu Thálie za celoživotní dílo v oboru opera. Svým hlasem, technikou, muzikálností, hereckým talentem, atraktivním zjevem a bezprostředností hereckého projevu se Marie Steinerová zařadila do galerie nejvýznamnějších osobností spjatých s brněnským operním divadlem.

Multifunkční halu má provozovat ARENA BRNO. Klíčové je nyní schválení veřejné podpory Evropskou komisí, koncesionář se může hledat později

Multifunkční halu u brněnského výstaviště bude provozovat městská společnost ARENA BRNO. Do koncesního řízení nepřišla žádná nabídka, musí tak být zrušeno a nové zatím vypsáno nebude. Rozhodla o tom dnes Rada města Brna.

Na magistrát dorazilo přes 500 žádostí o změnu stávajícího územního plánu

V rámci sběru požadavků na změny stávajícího územního plánu ve zjednodušeném režimu, který probíhal od 25. října do 16. listopadu, přišlo 459 podnětů. Nadto Odbor územního plánování a rozvoje řešil dalších 66 standardně podaných návrhů. Dnes se vyhodnocením zabývali brněnští radní, konečné slovo bude mít příští týden zastupitelstvo.

Czech Republic Travel Trade Day: Na 250 lidí z ČR i celého světa pracujících v cestovním ruchu se v dubnu sjede do Brna

Po Olomouci, Plzni nebo letošních Karlových Varech bude i Brno hostit Czech Republic Travel Trade Day, platformu pro obchodní jednání českých podnikatelů, regionů a dalších subjektů aktivních v oblasti cestovního ruchu s mezinárodními nákupčími. Akci organizuje CzechTourism společně s Centrálou cestovního ruchu Jižní Morava a městem Brnem, což dnes schválením memoranda potvrdili brněnští radní.

Výzkum, inovace a evropské znalosti. Brno podpořilo projekt EULiST

Projekt EULiST spojuje univerzity, obce, společnosti a další partnery se zvláštním zaměřením na změnu klimatu a sociální soudržnost. Vysoké učení technické v Brně patří mezi vysoké školy, které jsou do tohoto programu zapojené. Vedení města dnes podpořilo projekt pomocí dopisu a deklaruje tak zájem seznámit se s jeho průběhem a výsledky.