Prohlášení Spolku pro GP ČR Brno

03. srpna 2018 2 minuty čtení
(red) - Představitelé Spolku pro GP ČR Brno se distancují od spojitostí s údajným podezřením ve věci netransparentního financování Grand Prix ČR.

Informace, které ve své reportáži uvádí Česká televize, se vztahují k rokům 2014 a 2015. Tedy k době, kdy Spolek pro GP ČR Brno ještě neexistoval, a Grand Prix ČR tak nemohl jakýmkoliv způsobem organizovat a zajišťovat.

Veškeré financování od doby vzniku Spolku pro GP ČR Brno, tj. od 30. 10. 2015, tedy 3 měsíce po konání Grand Prix ČR 2015, je zcela transparentní a je zveřejňováno.

Hospodaření Spolku pro GP ČR Brno je každoročně auditováno a zveřejňováno také v rámci jeho výročních zpráv, a to vše s dohledem kontrolní komise, kde má MŠMT své zástupce. Všechny smlouvy jsou uzavírány v souladu s legislativou ČR. Vzhledem k tomu, že je Spolek pro GP ČR Brno pověřen MŠMT závazkem služby obecného hospodářského zájmu, je povinen vždy vrátit nadměrnou výši vyrovnávací platby MŠMT. Tak tomu bylo například při konání loňského ročníku Grand Prix ČR, kdy Spolek pro GP ČR Brno vracel MŠMT přebytek v rámci hospodaření ve výši 2,5 milionu korun.

Celou tuto situaci vnímáme jako snahu o odvedení pozornosti od toho, že do dnešního dne nebylo Spolku pro GP ČR Brno vysvětleno, respektive Spolek pro GP ČR Brno neobdržel informaci, na základě čeho a jak byla vyhodnocena jeho žádost v rámci dotačního programu vypsaného MŠMT a stanovena výše dotace.

Dotační program byl vypsán bývalým vedením Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v listopadu roku 2017, přičemž se jedná o program na přidělování dotací tzv. velkým sportovním akcím (dotační neinvestiční program státní podpory Významných sportovních akcí na období roku 2018). Tento dotační program má jasnou metodiku hodnocení rozdělování veřejných peněz.

Veškeré veřejné finance, se kterými Spolek pro GP ČR Brno disponoval, byly vždy prioritně využity na úhradu zalistovacího poplatku. Tento poplatek byl vždy vyšší než veřejné finanční prostředky poskytnuté Spolku. Další výdaje Spolek pro GP ČR Brno hradí z vlastních zdrojů.

Mohlo by vás dále zajímat

Solární panely na střechách městských bytových domů na Vojtově 7 a 9. Foto: SAKO Brno
Kam kráčíš, Brno? Za lepším hospodařením s energií i odpadem

Dlouhodobější snaha města Brna o snižování emisí se loni potkala s celospolečenským úsilím o hospodárné nakládání s energiemi (hlavně plynem) a využívání obnovitelných zdrojů. To do budoucna povede k větší energetické soběstačnosti města i země. Závěr seriálu o akčním plánu strategie #brno2050 tedy nemůže být aktuálnější, v tomto měsíci se totiž podíváme na tematickou oblast Zdroje.

Adam Ondra a jeho volný přelez Macochy. Foto: © Adam Ondra, autor: Petr Chodura
Triumfy brněnského sportu v roce 2022

Sport je plný emocí. Někdy přináší triumfální výhry, jindy kruté prohry. Z těch prvních se ale Brňané loni naštěstí radovali mnohem častěji. Na které úspěchy roku 2022 budou dějiny brněnského sportu ještě dlouhá léta vzpomínat? Pojďme si je v teple a u šálku horké čokolády společně připomenout.

Sune Frederiksen. Foto: Zdeněk Kolařík
Sune Frederiksen: Na mistrovství světa bude mít šanci každý

Český reprezentační trenér a cizinec. Pražák a hráč Brna. Sune Frederiksen je mužem zajímavých kontrastů, ale jedna věc je neoddiskutovatelná – v srdci je především hráč a nadšený milovník curlingu. Loni si v roli kouče připsal už jeden zajímavý triumf, když jeho svěřenci vyhráli mistrovství světa skupiny B, a v březnu zamíří na šampionát elit do Vancouveru.

Už od podzimu 2021 si lidé na jižní Moravě mohli prohlédnout zmenšeninu exponátu, který se pak v březnu představil návštěvníkům Všeobecné světové výstavy Expo v Dubaji. Prezentace v českém pavilonu se speciální průchozí projekční stěnou imitující vlákna DNA a mikrosvět přiblížila Gregora Johanna Mendela a jeho přínos světu. A také zvala diváky do jeho působiště, kde byly položeny základy genetiky  do Brna. Foto: Hvězdárna a planetárium Brno
Komiks, stezka, seriál i skleník. Co přinesl rok Mendela?

Kdo měl v průběhu roku 2022 oči otevřené, nemohl jméno Mendel přehlédnout. Na oslavu 200. výročí narození vědce a opata starobrněnského kláštera se Brno poctivě připravovalo, městská správa, univerzity, muzea a další instituce připravily řadu aktivit, jen škoda, že zlatý hřeb oslav – dokončení Mendlova náměstí a instalace sochy Hrachovina – přijde na řadu až letos. Připravili jsme pro vás malou ochutnávku z onoho roku ve znamení zeleného hrášku.