Městský architekt představí lidem stanovisko k poloze nádraží

08. února 2018 2 minuty čtení
Kde postavit nové brněnské nádraží? Proč městský architekt doporučuje variantu u řeky? Jak stavba nádraží ovlivní město a jeho části? Na tyto a další otázky odpoví Brňanům odborníci z Kanceláře architekta města Brna. Celkem osm setkání proběhne v únoru a březnu každý čtvrtek od 18 hodin. Lidé si mohou vybrat místo podle své městské části. První jízda startuje dnes, 8. února, v kinosále ZŠ Svážná v Novém Lískovci.

„Chceme Brňany seznámit s výsledky studie proveditelnosti, která vyhodnocuje základní varianty Řeka a Petrov. Představíme výhody a nevýhody obou variant a také vysvětlíme důvody, proč doporučujeme stavbu nového nádraží u řeky,“ shrnuje program setkání městský architekt Michal Sedláček.

Kancelář architekta města zveřejnila své stanovisko začátkem ledna a doporučila postavit nové nádraží u řeky. Stanovisko je výsledkem odborné analýzy Studie proveditelnosti železničního uzlu Brno, na kterém spolupracovalo dvanáct odborníků. Ti hodnotili souhrnně obě varianty, a to z hlediska dopravního, ekonomického a urbanistického. Odborné stanovisko bude sloužit jako jeden z podkladů pro rozhodování zastupitelů města.

„Stanovisko jsme postupně představili zástupcům koaličních klubů, starostům a zástupcům odborné veřejnosti. Teď jedeme za občany, rozdělili jsme si město na osm částí a naplánovali osm setkání tak, aby za námi v průběhu dvou měsíců mohli dorazit lidé z celého Brna,“ doplňuje Sedláček.

Ve druhé části setkání budou odborníci odpovídat na otázky občanů i na to, jak stavba nového nádraží ovlivní jejich městskou část. Vstup na setkání je zdarma. Seznam všech jízd najdete na www.kamnadrazi.cz

KAM nádraží – začátky vždy v 18.00 hodin

1) 8. 2. - Kinosál ZŠ Svážná (Svážná 438/9, Nový Lískovec)
2) 15. 2. - Hvězdárna a planetárium Brno (Kraví hora 2, Brno-střed)
3) 22. 2. - Dělnický dům Židenice (Jamborova 3323/65, Židenice)
4) 1. 3. - Společenské centrum Lesná (Okružní 21, Brno-sever)
5) 8. 3. - Společenské centrum Sýpka (Kytnerova 1a, Medlánky)
6) 15. 3. - Psychiatrická nemocnice Brno (Húskova 1123/2, Černovice)
7) 22. 3. - Společenské centrum Bystrc (Odbojářská 1127/2, Bystrc)
8) 29. 3. – Kulturní dům Rubín (Makovského náměstí 3, Žabovřesky)

Mohlo by vás dále zajímat

Foto: Pixabay
Rady nad zlato: aby vaše pračka nebo lednice tolik „nežraly“

Protáčejí se u vás doma kolečka na měřácích a vám pak panenky při pohledu na faktury? Přinášíme vám pár tipů, jak energiemi při každodenních činnostech neplýtvat, nebo jejich spotřebu dokonce snížit.

Lucie Jarkovská (vlevo) a Kateřina Lišková. Foto: archiv autorek
Duo docentky: Napsaly jsme návod pro zběhlé i začínající feministy

Vědecké výsledky s větší než malou špetkou humoru přináší ve svých standupech brněnské Duo docentky. Ve svých vystoupeních tematizují sexualitu, feminismus, emancipaci a nejrůznější nerovnosti ve společnosti. Odlehčená forma pomáhá Lucii Jarkovské a Kateřině Liškové otevřít složitá témata a podat je s nadhledem a úsměvem i přesto, že realita k smíchu vůbec není.

Zelená střecha na bývalé Mosilaně. Foto: Dadadistrikt
Dešťovka a zelené střechy. Startuje sběr žádostí o ekodotace

Od začátku února do konce října je možné podávat žádosti o dotace v programech Nachytej dešťovku a Zeleň střechám.

Bezpečně Brnem Junior. Zdroj: MMB
Soutěž ocení žáky, kteří znají dopravní předpisy

Od začátku února do konce března se mohou žáci základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií zapojit do soutěže Bezpečně Brnem Junior.