2006. 02. 01. • Ministr dopravy seznámí Brusel s Europointem - Tiskový servis

2006. 02. 01. • Ministr dopravy seznámí Brusel s Europointem

  • 01. února 2006
  • 1 minuta čtení

Projekt modernizace železničního uzlu Brno „Europoint“, na nějž chce Česká republika získat prostředky z fondů Evropské unie, bude 2. února ministrem dopravy M. Šimonovským a představiteli města Brna prezentován evropským poslancům a úředníkům v Bruselu.

Prezentaci zahájí stálý představitel ČR při EU a velvyslanec České republiky Jan Kohout, následovat bude hlavní vystoupení ministra dopravy Milana Šimonovského včetně videoprezentace, příležitost vyslovit své argumenty „pro“ dostanou i jihomoravský hejtman Stanislav Juránek a brněnský primátor Richard Svoboda.

Europoint představuje investici ve výši 24,4 mld. Kč a na značnou část těchto nákladů, až 85 %, máme šanci získat prostředky z fondů Evropské unie v rámci modernizace dopravní infrastruktury evropských železničních sítí. Jihomoravský kraj vyčlenil na tuto investici 1 miliardu korun, město Brno se zavázalo investovat 3 mld. korun. Oba subjekty se ale ještě budou snažit získat další prostředky ze společné evropské pokladny a tím tyto sumy snížit.

Europoint patří ke třiceti nejdůležitějším dopravním projektům ohraničeným termínem roku 2020, na nichž se shodla Rada Evropy.

(šef)

Další články z rubriky