2005. 10. 17. • Filmy na Brněnské šestnáctce se často vrací k němé éře - Tiskový servis

2005. 10. 17. • Filmy na Brněnské šestnáctce se často vrací k němé éře

  • 18. října 2005
  • 2 minuty čtení

Ve středu 19. října startuje 46. ročník mezinárodního filmového festivalu Brněnská šestnáctka. Trvat bude až do neděle 23. října. V soutěži o hlavní cenu se utká 77 (až na výjimky) krátkometrážních hraných filmů z 27 zemí světa. „Většina přihlášených filmů dosahovala nadprůměrné úrovně,“ charakterizovala letošní snímky ředitelka festivalu Šárka Tryhuková. Kromě hlavní ceny Hlava plná filmů se budou udělovat další tři ocenění: Cena ředitele BKC pro přítomné autory (10 000,- Kč), Cena Petra Hviždě pro režiséry do 35 let a oceněn bude i nejlepší studentský film.

Soutěžní projekce mohou filmoví fanoušci zhlédnout v Bílém domě, v sále Břetislava Bakaly. Mimosoutěžní projekce a doprovodné akce se chystají v kině Art. Festival pořádá Brněnské kulturní centrum (BKC) a Sdružení pro Brněnskou šestnáctku a alternativní film.

Poprvé budou mít autoři snímků možnost zúčastnit se dramaturgické dílny. V pátek 21. října se mohou čeští tvůrci, jejichž film byl mezinárodní porotou odmítnut, poradit s pedagogy filmových škol. Další doprovodnou akcí je výstava velkoformátových fotografií Evy Malaťákové Kult těla? v Galerii mladých na Radnické. Organickou součástí filmů bývá i hudba, návštěvníci festivalu se tak mohou těšit také na koncerty, konkrétně jazzového Dua Kaiser z USA nebo písničkáře Václava Koubka.

Mimo soutěž jsou zařazeny filmy z cyklu Pozoruhodné debuty, např. Brouk (USA), Vaterland – lovecký deník (ČR) nebo Dívka s perlou (VB, Luc), nebo ve zvláštním uvedení český film Žiletky režiséra Zdeňka Tyce. Ten je pro letošek také předsedou mezinárodní poroty.

Promítání svých filmů se osobně zúčastní téměř 40 autorů z různých koutů zeměkoule. Na své si podle organizátorů přijdou příznivci všech žánrů. Jako evidentní trend považuje ředitelka Tryhuková návrat k němému nebo černobílému filmu. „Je jasně vidět odklon od filmů „ukecaných“,“ dodává.

Denní vstupenka na bloky soutěžních snímků stojí 30 Kč, mimosoutěžní filmy lze v Artu zhlédnout za standardní vstupné. Akreditace na celou přehlídku vyjde na 200 Kč a zahrnuje jak promítání filmů soutěžních v Bílém domě, tak nesoutěžních v Artu.

Více informací najdete na www.b16.cz.

(zug)


Další články z rubriky

Nejnovější články