2005. 09. 19. • Brněnské letiště dostane novou odbavovací halu - Tiskový servis

2005. 09. 19. • Brněnské letiště dostane novou odbavovací halu

  • 20. září 2005
  • 2 minuty čtení

 

Letos je to 79 let, co v našem městě přistálo první dopravní letadlo. Po Praze a Bratislavě bylo Brno třetím městem v Československu, kde byla zahájena letecká přeprava. Současné moderní letiště v Brně-Tuřanech, je dnes neodmyslitelnou součástí města. Jeho význam pro Brno dokládá i to, že zde bylo v letošním roce obnoveno pravidelné letecké spojení se světem a že toto letiště svými parametry a polohou umožňuje dále pokračovat ve svém rozvoji.

Nový terminál, který se zde začal letos v září stavět, bude stát 237 milionů korun a bude sloužit pro odbavení odlétajících cestujících, stávající terminál pak pro přílety. Kapacita nové budovy je projektována na 3, 2 milionu cestujících za rok. Nový terminál, který by měl cestujícím začít sloužit v červnu příštího roku, umožní také splnění podmínek tzv. Schengenských dohod pro odbavování cestujících. To bude nezbytné pro provoz mezinárodního letiště po 1. lednu 2007.

Investorem projektu je Jihomoravský kraj, v jehož vlastnictví je letiště Brno-Tuřany od loňského roku. Samotná Evropská unie na stavbu přispěla z Evropského fondu pro regionální rozvoj částkou 51 237 811 korun, což zhruba odpovídá 21,1% nákladů.

Letiště Brno-Tuřany odbavilo za osm měsíců tohoto roku přes 213 tisíc cestujících, což je o 72% více, než za stejné období předchozího roku. Kromě zvýšeného zájmu o turistické destinace tomuto úspěchu přispívá i pravidelné denní spojení mezi Londýnem a Brnem, které provozuje irská nízkotarifní společnost Ryanair se 189 místným letounem Boeing 737-800. Od 24. března využilo spojení s Londýnem přes 50 tisíc lidí. Tuto nabídku od 7. listopadu rozšíří dvakrát denně spojení mezi Brnem a Mnichovem s další návazností na světovou síť Lufthansy. Linku bude provozovat společnost Cirrus Airlines s letounem Dornier Do-328 s 31 místy ve všech cestovních třídách. Spojení bude určeno zejména klientům z podnikatelské sféry a umožní v jednom dni absolvovat cestu s návratem do velké většiny evropských měst.

Pavel Hrazdíra





Další články z rubriky