2005. 09. 09. • Fakulta sociálních studií zahájí semestr v nové budově - Tiskový servis

2005. 09. 09. • Fakulta sociálních studií zahájí semestr v nové budově

  • 12. září 2005
  • 3 minuty čtení

Na prázdniny odjeli studenti Fakulty sociálních studií MU s vědomím, že se do své školy na Gorkého a Jaselskou už nevrátí. Nový akademický rok zahájí 19. září v bývalé budově Lékařské fakulty na Joštově.

Posluchárny jsou vybaveny novým nábytkem i technickým zařízením. Nechybí klimatizace.Sídlo budoucích žurnalistů, politologů a sociologů bylo postaveno v letech 1907-1910 pro německou techniku, po válce se do velkorysé neorenesanční budovy vedle Červeného kostela nastěhovala farmaceutická fakulta, poté lékařská. Prostory tak vyhovovaly původnímu poslání technické školy s řadou vnitřních adaptací pro medicínské obory. Laboratoře ale pro humanitní vědce nejsou potřeba. Univerzita se proto rozhodla budovu podstatně přestavět. V učebnách byl instalován nový nábytek a technologické vybavení, podstatně byly rozšířeny prostory knihovny a studoven. Po škole byla rozvedena výkonná vzduchotechnika, uhnilé trámy nahradila nová nosná konstrukce a výměnou prošly i rozvody elektřiny a vody.

Ve studovně zůstal mostový jeřáb

Mostový jeřáb a pamětní deska připomínající Viktora Kaplana jsou vzpomínkou na bývalou technickou školu, pro niž architekt Ferdinand Hrach budovu téměř před sto lety postavil.V největší studovně, která původně sloužila jako laboratoř těžkého strojírenství, se dodnes zachoval mostový jeřáb. Byl na svém místě ponechán jako svérázná dekorace místnosti a zároveň technická památka. „Chceme tak připomenout historii této školy,“ říká tajemník FSS Vojtěch Moštěk.

Zastřešená hala, kde se lze neformálně setkávat i pracovat u stolků nad studentskými projekty, nahradila bývalý stísněný dvůr.Nejvýraznější proměnou ale prošel dvůr bývalé lékařské fakulty. Vznikla zde atriová hala s kuželovitými sloupy nazelenalé barvy, zastřešená na úrovni druhého podlaží. Dříve temný dvůr sloužil jako parkoviště. „Připadali jste si tam jako na dně Macochy. Každý se ho snažil co nejrychleji přeběhnout,“ říká tajemník Moštěk. Novým dvorem je střecha atria s lavičkami a střídmou zelení, odkud už je člověk slunci mnohem blíž. Dole v hale dostali studenti prostor k zastavení, setkávání se a odborným diskuzím.

Z tělocvičny se stala aula

Z tělocvičny lékařské fakulty se stala aula.Bývalá tělocvična lékařské fakulty byla vrácena původnímu účelu: jde o místnost reprezentační a slavnostní, tedy aulu, kde se budou konat např. menší promoce. V celé budově je samozřejmostí bezbariérový přístup. Masarykova univerzita a stát za rekonstrukci školy zaplatily asi 220 milionů korun. Trvala dva roky, stěhování z původních pěti objektů pod jednu střechu zabralo necelý měsíc. Provozní náklady se ale v novém působišti nesníží: podle Vojtěcha Moštěka je to způsobeno např. větší plochou, kterou je třeba vytápět. „Budova na Gorkého měla úzké chodby, tady jsou ale komunikační prostory řešeny velkoryse,“ dodává.

V prostorách nové fakulty sociálních studií dostanou některé posluchárny k dispozici i budoucí medikové, a to až do doby, než bude dokončen kampus v Bohunicích, kam by se lékařská fakulta měla přestěhovat.

Zuzana Gregorová


Světlo proudí dolů do atriové haly malými pyramidami na střeše. Vchodem po levé straně lze vstoupit přímo do auly – někdejší tělocvičny.

Další články z rubriky

Nejnovější články