2005. 09. 07. • Brno-Vídeň: společnou cestou - Tiskový servis

2005. 09. 07. • Brno-Vídeň: společnou cestou

  • 07. září 2005
  • 2 minuty čtení

 

Za účasti představitelů města Brna se v pondělí 5. září v prostorách Staré radnice uskutečnilo setkání vídeňských a brněnských odborníků, kteří se zabývají řešením dopravní infrastruktury středoevropského regionu. Důvodem pracovní návštěvy vídeňských odborníků je skutečnost, že rostoucí význam Brna v centrálním středoevropském prostoru nezbytně vyžaduje kvalitní dopravní propojení. Především připravovaná přestavba Železničního uzlu Brno by měla při-nést zřetelné zlepšení provozu na krátké i dlouhé vzdálenosti. S tím souvisí i připojení na vy-sokorychlostní tratě. Od polohy vlakového nádraží se odvíjí také budoucí trasování železnič-ních tratí a další rozvoj městské infrastruktury. Zejména v oblasti další výstavby Velkého městského okruhu a napojení města na evropskou dálniční síť.

Rozvoj moderní dopravní sítě mezi evropskými velkoměsty má velkou budoucnost. Její ekonomická i politická podpora znamená kromě zlepšení dopravy i zhodnocení dotčeného místa a z hlediska hospodářského i zvýšení rozvojového potenciálu Brna a Vídně.

Celé setkání bylo rozděleno do tří bloků. V prvním se účastníci zaměřili na problémy dálnice Brno-Vídeň (výstavba R52 a R43, rozpracovanost územněplánovací dokumentace, vazba rychlostních komunikací na dopravní infrastrukturu města Brna, plánování, výstavba a finan-cování dálnice Vídeň-Brno).

Ve druhé části diskuse se hovořilo o železničních uzlech Vídeň a Brno (přestavba železničního uzlu Brno, plánování a výstavba nádraží Wien Europa Mitte).

V závěrečné části pracovního setkání se pak rozebíralo financování a rámcové podmínky podpory EU (financování a rámcové podmínky z pohledu Evropské komise, model financování přestavby železničního uzlu Brno, či přestavba železničního uzlu Brno jako priorita pro financování ze zdrojů EU).

(hrz, java)

Další články z rubriky