2005. 06. 01. • Brněnský Zetor v novém - Tiskový servis

2005. 06. 01. • Brněnský Zetor v novém

  • 03. června 2005
  • 2 minuty čtení

 

Koncem května letošního roku se oficiálně představil transformovaný areál společnosti Zetor, který je součástí výrobní a zaměstnanecké strategie označované jako Zetor New. Ta se v současné době zaměřuje jak na rozvoj samotného výrobního areálu, tak na kompletní změnu organizace a řízení výroby. Mezi její hlavní přínosy patří významná úspora nákladů a růst efektivity výroby.

Záměr realizovat koncept Zetor New byl poprvé představen v září 2004. Celkové investice do jeho realizace dosáhly 75 milionů korun. S návratností vložených investic společnost Zetor počítá v krátkodobém horizontu. Například návratnost investic vložených do logistiky zabere pouze přibližně čtyři měsíce.

Výrobní areál Zetoru je rozlohou srovnatelný s centrem Brna. V rámci změn došlo k přemístění některých výrobních objektů uvnitř areálu, který je nyní ideální pro výrobní kapacitu 10–15 tisíc traktorů ročně. O využití zbývající části areálu projevil zájem CzechInvest i město; oba zde zvažují umístění nové průmyslové zóny.

Tyto změny realizované po příchodu HTC holding, nového vlastníka Zetoru, pomohly společnosti při opětovné přeměně v úspěšnou firmu. Za první tři měsíce roku 2005 prodal Zetor 1120 traktorů s tím, že více než 80 % produkce směřovalo především na trhy zemí Evropské unie, především k odběratelům ve Velké Británii, Polsku a Beneluxu, mimo kontinent pak do USA a Turecka.

Zetor se dnes může pochlubit vysoce úspěšnými výrobky a rostoucím ziskem, který za rok 2004 činil 260 milionů korun, celkové tržby pak dosáhly 2,981 miliardy korun.

V plánu pro rok 2005 hodlá podnik prodat 6 200 traktorů, tržby společnosti by měly dosáhnout 3,416 miliardy a zisk společnosti téměř 87 milionů Kč. V krátkodobém horizontu plánuje společnost Zetor zvýšit roční produkci až na 10 tisíc traktorů. Počet stálých zaměstnanců by měl dosáhnout tisíce a spolu se sezonními pracovníky by měl Zetor zaměstnávat až 1800 lidí.

Pavel Hrazdíra

Další články z rubriky