2005. 05. 05. • Nad Brnem se veřejnosti poprvé představily Gripeny - Tiskový servis

2005. 05. 05. • Nad Brnem se veřejnosti poprvé představily Gripeny

  • 06. května 2005
  • 2 minuty čtení

Přelet dvou nových nadzvukových stíhacích letounů Gripen, které jsou ve výzbroji naší armády doslova několik dnů, zahájil v úterý 3. května 8. mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET 2005. Ten je letos součástí oslav 60. výročí ukončení 2. světové války.

Téměř 300 vystavovatelů 26 zemí představuje od 3. do 5. května na brněnském výstavišti novinky obranných technologií a techniky. Letošní ročník je rekordní nejen co do počtu zahraničních delegací, ale i velikostí výstavní plochy, která se oproti předchozímu ročníku zvýšila o celých 60 %.

Mezi země, které považují brněnský IDET za jeden z nejvýznamnějších veletrhů svého zaměření a rozhodly se proto rozšířit svoji oficiální účast patří například Francie, Německo, USA a Velká Británie, Izrael a Švédsko. Nově se v Brně představuje Argentina, Indie, Nizozemí, Řecko Ukrajina a Spojené arabské emiráty. Významný podíl má expozice Slovenské republiky.

I v letošním roce je společným prvkem většiny expozic stále aktuální boj s mezinárodním terorismem. Ve svém oboru je letošní IDET největší evropskou veletržní akcí.

Po skončení veletrhu se v prostorách pavilonu Z ve dnech 6. – 7. května uskuteční Dny armády na Moravě. V jejich průběhu resort Ministerstva obrany ČR představí široké veřejnosti největší prezentaci naší armády v historii. Dny armády na Moravě můžete navštívit od 9.00 do 18.00 hodin. Po oba dny je vstup zdarma.
(Foto BVV)

(hrz)

Další články z rubriky