2004. 11. 22. • Místní politici z Vídně navštívili radnici - Tiskový servis

2004. 11. 22. • Místní politici z Vídně navštívili radnici

  • 22. listopadu 2004
  • 2 minuty čtení

 

Na brněnskou radnici zavítalo 19. listopadu sedm členů zastupitelstev sedmi městských částí Vídně (Bezirke), které doprovázel generální sekretář Evropské akademie Vídeň Erich Wendl. Návštěva se konala v rámci dlouhodobého projektu „BrünnerStraße-Vídeňská“. Náměstek brněnského primátora Petr Zbytek hosty přivítal v zasedací místnosti Rady města Brna. Velmi otevřeně odpovídal na otázky hostů, které se týkaly zejména dopravní infrastruktury, dokončení dálnice Brno-Vídeň, udržování silnic, přesunu brněnského nádraží, budování parkovišť a kompetencí městských částí v Brně. Byla zdůrazněna spolupráce obou měst v rámci středoevropského regionu CENTROPE.

Na přijetí náměstkem Zbytkem navázalo setkání se starosty šesti MČ: Brno-střed, Brno-Bystrc, Kohoutovice, Žabovřesky, Nový Lískovec a Slatina. Zasvěcené otázky směřovaly ke statutu MČ Brno, poplatkům, daním, parkování, cyklostezkám, ale hosty také zajímalo, jak se podařilo prosadit ve volbách starostce MČ Nový Lískovec, která je členkou Strany Zelených. Tato strana dle jejich vyjádření většinou v zahraničí těžko získává podporu obyvatel. Hosté byli informováni o zapojení MČ Nový Lískovec do projektu OPENING, jehož lídrem je Vídeň a koordinátorem za Brno Odbor zahraničních vztahů MMB.

S konkrétní činností úřadů MČ v Brně se vídeňští zastupitelé seznámili na Úřadu MČ Brno-střed, který navštívili na pozvání jejího starosty. Delegace strávila v Brně dva dny. Součástí návštěvy byla rovněž prohlídka města, návštěva Rakouského institutu v Brně a řada neformálních setkání.

Zástupci některých brněnských městských částí navštívili Vídeň 5. května letošního roku při příležitosti oslav vstupu 10 nových členských států do EU a zúčastnili se tzv. „Evropského dne zastupitelů městských částí“. Na tomto setkání se hovořilo o nové podobě EU po rozšíření, o volbách do evropského parlamentu či o regionální politice v Evropské unii. Dalším tématem diskuse byla např. i otázka menšin, vzdělávání, vytváření pracovních míst a volného pohybu pracovních sil, jejímž rubem je „odliv mozků“ z ekonomicky slabších regionů. V Brně se tak setkali „staří známí“.

(šef)


Další články z rubriky