2004. 11. 16. • Lidé mohli mimořádně do podzemí i na věž - Tiskový servis

2004. 11. 16. • Lidé mohli mimořádně do podzemí i na věž

  • 18. listopadu 2004
  • 2 minuty čtení

 

Kulturní a informační centrum města Brna křtilo 16. listopadu své dvě nové knihy vzpomínek a při té příležitosti zorganizovalo mimořádné otevření podzemních chodeb pod Běhounskou ulicí a zcela výjimečně zpřístupnilo věž kostela sv. Tomáše.

Desítky lidí si vystály frontu před vchodem do podzemí – před poklopem na silnici před kinem Scala. Chodby, které byly v hloubce několika metrů pod povrchem objeveny v roce 1999, vedou od vstupu do Scaly až k parku u Janáčkova divadla. Štola ležící pod parkem je zřejmě přeložená větev Kartouzského vodovodu vybudovaná v roce 1731.

Další zájemci neváhali vystoupit po 130 dřevěných schodech na věž u sv. Tomáše, odkud je nádherný výhled na Brno. Kostel ze 14. století má ve věži zavěšený zvon, ale jeho zvuk neslyšíme bohužel častěji než dvakrát ročně. Kvůli narušené statice věže se na něj zvoní jen na Bílou sobotu velikonoční a o štědrovečerní půlnoční mši.

Křest dvou nových knih – Vzpomínek na parky a zajímavá zákoutí Brna a Vzpomínek na brněnskou dopravu - se odehrál odpoledne na Rooseveltově ulici za přítomnosti primátora R. Svobody. Doprovázel ho kulturní program. Obě knihy jsou nyní v prodeji samostatně i jako komplet v dárkovém vánočním balení za zvýhodněnou cenu.

(šef)


Na věž vystoupili i pamětníci, přestože si zdolání 130 schodů žádalo trochu sebezapření.



Na vzácný starý zvon se smí zvonit pouze dvakrát ročně.



Svislé stěny podpírající cihelnou klenbu jsou provedeny z narůžovělých kamenů brněnské vyvřeliny a doplněny úlomky cihel s mimořádnou pečlivostí.



O historii objevených chodeb se návštěvníci dočetli na improvizovaných plakátech.



V některých místech byl průchod fyzicky náročný.



V chodbách bylo třeba se pohybovat opatrně a s helmou na hlavě.







Další články z rubriky

Nejnovější články