2004. 11. 10. • Brno a Porto se stanou partnery - Tiskový servis

2004. 11. 10. • Brno a Porto se stanou partnery

  • 11. listopadu 2004
  • 2 minuty čtení

 

Brněnskou radnici dnes navštívila delegace z Portugalska, jejímiž účastníky byli velvyslankyně Portugalska J. E. Ana Martinho, náměstek primátora města Porta Paul Morais a vedoucí Odboru zahraničních vztahů města Porta Carla Fonseca.

Hosty přijal nejprve primátor města R. Svoboda. Tématem rozhovoru byly současné priority obou měst a problémy, které řeší vedení města Brna. R. Svoboda se zmínil o nedokončené dopravní infrastruktuře v Brně, o snaze města přivést více velkých zahraničních investorů a o chybějícím pravidelném leteckém spojení Brna s evropskými městy.

Hosté z Portugalska se poté setkali s náměstky primátora R. Slavotínkem, P. Zbytkem a R. Jonášem. Ptali se představitelů města na změny v Brně po roce 1989 v oblasti urbanismu, zajímali se o současný stav životního prostředí v Brně ve srovnání se stavem před rokem 1989, ptali se i na nezaměstnanost či na politiku města v oblasti školství, kultury a tělovýchovy dětí a mládeže. Náměstkové hosty seznámili se změnami, kterými Brno prošlo od pádu totality (zejména zánik východních trhů a pád strojírenských a textilních firem), a s kroky města ke zlepšení situace (vznik Technologického parku, podnikatelské zóny Černovická terasa, tvorba nového územního plánu atd.). Mluvilo se rovněž o velkých projektech realizovaných s přispěním Evropské unie (rekonstrukce stokové a kanalizační sítě v Brně, rekonstrukce Čistírny odpadních vod Modřice, probíhající rekonstrukce kolektorové sítě, rekonstrukce spalovny odpadů atd). Jako prioritu v oblasti urbanismu jmenovali představitelé města Brna rekonstrukci ŽUB, rozšíření centra města a postupnou rekonstrukci historického jádra.

Brno navázalo kontakty s Portem v roce 2003 během výročního zasedání Eurocities. Při setkání primátorů byla ze strany Porta nabídnuta možnost spolupráce. Následně byly zprostředkovány kontakty mezi vysokými školami a brněnskými institucemi. V březnu 2004 bylo během návštěvy primátora (tenkrát ještě Petra Duchoně) podepsáno Prohlášení o záměru – Spolupráce mezi městem Portem a statutárním městem Brnem, které má zaštítit spolupráci obou města a občanských spolků se zaměřením na městský rozvoj. V dubu tohoto roku se uskutečnily Dny portugalské kultury, které organizovalo Centrum portugalské kultury v Brně.

(šef)


Další články z rubriky