2004. 10. 27. • V Soběšicích se bude vyučovat v lese - Tiskový servis

2004. 10. 27. • V Soběšicích se bude vyučovat v lese

  • 27. října 2004
  • 2 minuty čtení

 

Děti školního věku z celého Brna a pravděpodobně z širšího regionu budou mít příležitost zažít vyučování přímo v lese – v Lesní škole Jezírko. Nachází se v lesích mezi Soběšicemi a Útěchovem a vybudovaly ji společně město, Jihomoravský kraj a Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, přičemž právě z prostředí univerzity vzešel podnět. Slavnostního otevření se zúčastnil 1. náměstek primátora Rostislav Slavotínek, představitelé Jihomoravského kraje, rektor MZLU Stanislav Procházka a zástupci ekologické organizace Lipka, která Jezírko provozuje.

V Jezírku už teď probíhá vyučování zaměřené na témata z ekologie a lesnictví podle dvou speciálně vytvořených výukových programů. Děti zde pod vedením instruktorů stráví celý den a v létě se na Jezírku budou pravděpodobně pořádat i delší pobyty pro děti se zájmem o poznávání přírody. Podobná lesní škola už existuje ve Vídni a zde se také MZLU inspirovala, v rámci střední Evropy jsou to ale zatím ojedinělé aktivity.

Na společný projekt lesní školy přispělo město Brno za poslední dva roky 8 miliony korun, stejný obnos přidal Jihomoravský kraj, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita vložila 1 milion Kč. Jezírko ještě není definitivně dokončeno, zatím nemá dořešeno zásobování pitnou vodou. K místu bude nutno přivést vodovod, a to náklady na projekt poněkud zvýší. O tuto poslední investici se postará Jihomoravský kraj, který Jezírko prostřednictvím Lipky provozuje.

(šef)


Další články z rubriky

Nejnovější články