2004. 10. 22. • KIC představuje unikátní kolekci autoportrétů ze sbírky města Vídně - Tiskový servis

2004. 10. 22. • KIC představuje unikátní kolekci autoportrétů ze sbírky města Vídně

  • 25. října 2004
  • 2 minuty čtení

 

Vernisáže výstavy se zúčastnil 1. náměstek primátora R. SlavotínekVýstava „Poznej se a namaluj“, otevřená od 14. října do 12. prosince na Radnické 10 v 1. poschodí a v Galerii 10, je první příležitostí, kdy se brněnská uměnímilovná veřejnost může seznámit s částí rozsáhlé výtvarné sbírky města Vídně. Vystavené autoportréty reprezentují jen zlomek této sbírky, jež dnes čítá přibližně šestnáct tisíc děl a neustále se rozrůstá, - v Brně je k vidění zhruba padesát zobrazení vlastní osoby od osmnácti autorů.

Autoportrét má ve výtvarném umění zcela mimořádné postavení. V posledních staletích téměř nebylo umělce, který by sám sebe neučinil předmětem uměleckého vyjádření. „Tento žánr ale není starší než pět set let,“ poznamenal kurátor a spoluautor výstavy Berthold Ecker, „teprve Albrecht Dürer zahájil éru autoportrétu jako samostatného žánru.“

Velká část vystavených prací pochází ze dvou posledních desetiletí, ale některá – jako např. studie Rudolfa Hausnera k Odysseově arše - zastupují 50. léta. Nejde jen o malby: jsou tu i fotografie, přepracovávané fotografie, xerokopie či kuriózní obrazy na podkladu fólie do plaveckých bazénů.

„Ani jsme tolik nechtěli ukázat různé styly, ale spíš se podívat, jak se autoportrét vyvíjí a co nám může nabídnout,“ komentoval záměry autorů B. Ecker. Výstava je v Galerii 10 otevřena po-pá v 9-17 hod.

(šef)


Další články z rubriky

Nejnovější články