2004. 09. 10. • Řezbáři budou opět tvořit uprostřed parku - Tiskový servis

2004. 09. 10. • Řezbáři budou opět tvořit uprostřed parku

  • 13. září 2004
  • 2 minuty čtení

 

Park na Moravském náměstí se mezi 22. zářím a 1. říjnem stane řezbářskou dílnou. Osm řemeslníků, mezi nimi i jedna žena, budou podobně jako před rokem opracovávat surové kmeny a vytvářet dřevěné skulptury. Díla z „Řezbářského kumštování“, jak akci nazval pořadatel – radnice MČ Brno-střed, jsou určena k prodeji.

„Téma tvorby jsme nestanovili,“ řekl organizátor a řezbář Jiří Halouzka, „protože každý z mých lidí má svou představu, co bude dělat. Kdybychom zvolili téma, tak by se mohlo stát, že by někoho neoslovilo.“

Loni vzbudila práce řezbářů na náměstí velký ohlas veřejnosti. Lidé měli možnost pozorovat řemeslníky při práci, pohovořit si s nimi o zajímavostech jejich profese a případně si nechat poradit při vlastní tvorbě. Vzniku dřevěných skulptur se mohli a budou moci účastnit i nevidomí, pokud projeví zájem osahat si objekty.

Hotová díla vystaví radnice od 2. do 15. října v Domě pánů z Lipé a zde je také bude prodávat. Polovina výtěžku je určena na provoz Hospice sv. Alžběty na Kamenné ulici v Brně. Z výtěžku veřejné dražby a přímého prodeje soch při loňském Sochařském sympoziu získal hospic 70 tisíc korun, za něž doplnil vybavení pokojů a nakoupil drobnou zdravotní techniku. Letošní dar by hospici měl umožnit vybavit nové pokoje pro šest pacientů.

(šef)

Další články z rubriky

Nejnovější články