2004. 09. 10. • Miliardová expanze japonského investora míří do Brna - Tiskový servis

2004. 09. 10. • Miliardová expanze japonského investora míří do Brna

  • 13. září 2004
  • 2 minuty čtení

 

Po dvoumiliardové investici v Plzni se společnost Daikin rozhodla vybudovat nový závod na výrobu kompresorů do klimatizací v Brně na Černovické terase. V první fázi zde hodlá proinvestovat 1,2 miliardy korun a vytvořit víc než 500 kvalifikovaných pracovních míst.

„Naše rozhodnutí investovat nejprve v Plzni a nyní i v Brně je strategické a do budoucna velmi významné. Česká republika by se měla stát důležitou základnou naší produkce pro rychle rostoucí trhy Evropské unie,“ říká Jiro Tomita, generální ředitel Daikin Europe.

„Investice Daikinu je prvním japonským projektem na „zelené louce“ nejen na Černovické terase, ale v Brně vůbec. Je vidět, že i na Moravu se daří lákat kvalitní investory z Japonska,“ říká Petr Duchoň, primátor města Brna.

Město Brno prodá Daikinu pozemek o rozloze 9,4 ha. Brněnská továrna bude od prosince 2005 dodávat kompresory pobočkám Daikinu v Plzni a v belgickém Oostende. Právě kompresory jsou nejdůležitější součástí klimatizačních jednotek. V novém závodu Daikinu v Brně vznikne řada pracovních míst pro kvalifikované inženýry z oboru strojírenství a elektrotechniky.

„Od roku 1997 do České republiky přišlo více než 140 japonských firem. Také společnost Daikin se nechala inspirovat jejich úspěšnými aktivitami, jak výrobními, tak v oblasti výzkumu a vývoje. Už nyní zvažuje možnost založení vlastního technologického centra s českými odborníky,“ upozorňuje Radomil Novák, generální ředitel Czechinvestu.

DAIKIN Industries Ltd. patří ke světové špičce v produkci moderní klimatizační techniky. Také v oblasti chemického průmyslu je jedním z předních producentů a může se tedy chlubit jedinečnou kombinací mechanické, elektronické a chemické odbornosti, s důrazem na výzkum a vývoj. Přednosti výrobků Daikinu spočívají v jejich všeobecném využití, hospodárném řešení, nízké hladině akustického tlaku a užití ekologických chladiv. Kromě Japonska působí Daikin v mnoha zemích po celém světě. Výroba v nové továrně v Plzni na Borských polích by se měla rozjet v létě tohoto roku. V České republice Daikin spolupracuje s mnoha českými subdodavateli. (Kontakt na společnost: Jackie Demey, náměstek generálního ředitele Daikin Europe, demey.j@daikineurope.com)

MeO MMB

Další články z rubriky