2004. 07. 30. • Umělci ve službách c. a k. válečné propagandy - Tiskový servis

2004. 07. 30. • Umělci ve službách c. a k. válečné propagandy

  • 02. srpna 2004
  • 2 minuty čtení

 

V den 90. výročí zahájení 1. světové války, 28. července, proběhla v Muzeu města Brna vernisáž putovní výstavy k tématu Velké války „Múzy na frontu!“, připravená německým Spolkem Adalberta Stiftera. Jejím tématem je vědomé či spontánní zapojení spisovatelů a umělců do služeb oficiální rakouské válečné propagandy.

Ve válečném tiskovém stanu rakouské armády působila dobrovolně a někdy i s nadšením řada známých spisovatelů, např. Egon Erwin Kisch, Roda Roda, Leo Perutz, Franz Werfel, a rovněž výtvarní umělci - Oskar Laske, Oskar Kokoschka a řada dalších, kteří jednak využívali vítané možnosti vyhnout se takto službě ve zbrani a zároveň umělecky vyjádřit své přesvědčení. Dalším působištěm literátů a výtvarníků, např. Rainera Marii Rilkeho, Stefana Zweiga, Franze Theodora Csokora a dalších, byla tzv. Literární skupina, která válku pro Vídeňský válečný archiv dokumentovala.

„Výstavu ocení lidé, kteří už historii 1. světové války znají,“ domnívá se kurátor Jiří Vaněk, „její přínos je v tom, že předkládá fakta historikům většinou neznámá.“

Panely s dokumenty a reprodukcemi jsou doplněny i několika hmotnými exponáty. „Ve dvou výklencích jsou umístěny zbraně a výstroj pocházející z vybavení obou válečných stran – armád Trojspolku i Dohody. Uprostřed je také proslulý kulomet Maxim používaný ruskou armádou,“ doplnil J. Vaněk.

K výstavě vydal Spolek A. Stiftera brožuru s mnoha dalšími informacemi. Její českou verzi je možno koupit v pokladně Muzea města Brna za 270 Kč.

Expozice bude v 1. patře severního křídla Špilberku otevřena do 17. října 2004.

(šef)

Další články z rubriky