2004. 07. 30. • Následník trůnu navštívil Technické muzeum v Brně - Tiskový servis

2004. 07. 30. • Následník trůnu navštívil Technické muzeum v Brně

  • 02. srpna 2004
  • 2 minuty čtení

 

K letošnímu devadesátému výročí zahájení první světové války byla v brněnském Technickém muzeu slavnostně otevřena výstava Velká válka 1914-1918. Za účasti dvojníků arcivévody Františka Ferdinanda d’Este a jeho choti Žofie ji v posledním červencovém týdnu představili autoři Naďa Urbánková a Roman Řezníček.

Návštěvníci budou mít až do konce října možnost zhlédnout zbraně, munici, uniformy, telekomunikační a fotografickou techniku, ale i dobové pohlednice a další zajímavosti té doby, které pocházejí z dalších osm muzeí a čtyř soukromých sbírek.Expozici mohou navštívit i nevidomí, pro něž je připraveno několik exponátů, které si mohou osahat. Podle slov Nadi Urbánkové se autoři nechtěli pouštět do historických a politických úvah. „Vzhledem k místu konání výstavy jsme se zaměřili především na technický pokrok. V období války totiž vždycky dochází k rozvoji techniky. Ten se poté úročí v době míru. V žádném případě nám však nešlo o oslavu války ani rakousko-uherské monarchie,“ uvedla Urbánková.

Zájem návštěvníků upoutá rakousko-uherský kulomet Schwarzlose v palebném postavení či francouzský těžký kulomet Hotchkiss. Největší pozornost si však nepochybně získá osobní automobil Austro-Daimler. V podobném vozu byl zabit následník rakouského trůnu František Ferdinand s chotí. Jejich smrt v roce 1914 se stala symbolickým zahájením druhého nejkrvavějšího světového konfliktu minulého století, během něhož bylo zabito téměř devět milionů lidí.

Další výstava k výročí rozpoutání 1. světového konfliktu pod názvem Múzy na frontu připravilo v prvním patře severního křídla Špilberku Muzeum města Brna. Výstava, jejímž tématem jsou spisovatelé a umělci ve službách válečné propagandy, bude přístupná až do 17. října letošního roku.

(hrz)

Další články z rubriky